Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Вино за ценители
  4. Хамбургски мискет - Какво, как и защо?

Хамбургски мискет - Какво, как и защо?

30.05.2019
Автор: Seewines Admin

Хамбургски Мискет, Мускат от Хамбург или Черен Мускат? Което и име да изберете, говорим за едно и също - ароматен сорт грозде от голямото семейство на Мускатите.


Алтернативи на вино от Хамбургски мискет


ИСТОРИЯ:

У нас е познато предимно с първото име, но то е доста подвеждащо, що се отнася до произхода му. Не, това не е сорт от Германия - може да звучи странно, но родината му всъщност е Англия. В 1850 година Р. Сноу от Бедфордшир кръстосва Тролингер от Италия и Александрийски мискет с древен произход Северна Африка и новополученият сорт добива широка популярност.

ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Гроздето от Хамбургски мискет е с тъмнообагрена ципа и притежава типичните за Мускатовите сортове аромати. Чепката е със средно големи размери, доста е разклонена и със сигурност сте го имали в двора на село, когато сте били малки деца, дори и да не знаете.
Хамургският мискет често пъти се среща на трапезата като десертен сорт, а леко замразени зрънцата са изключително приятни и здравословни лакомства.

ЗАЩО НЯМА ВИНО ОТ ХАМБУРГСКИ МИСКЕТ?

У нас не е прието от това грозде да се произвежда вино, но във Франция и САЩ (предимно в Калифорния) има практика да се правят десертни вина от него.
В България обаче в домашни условия ентусиаст-технолози все още експериментират и го използват за производство на леки трапезни сухи червени вина.

СПОКОЙНО, ИМАМЕ РЕШЕНИЕ:

Нашите енолози и сомелиери подбраха за вас списък с вина, които могат да задоволят апетита ви за такива от Хамбургски мискет. Ако вие сте от ентусиаст-консуматорите, можете да откриете други мускатови вина в линковете по-горе и да се потопите в ароматите, които те носят със себе си.