1. Начало
  2. Блог
  3. Вино за ценители
  4. Модерен прочит на сорта Мавруд от Едоардо Миролио

Модерен прочит на сорта Мавруд от Едоардо Миролио

22.04.2022
Автор: SeeWines

 

ЕДОАРДО МИРОЛИО МАВРУД ПРОМЕТЕЙ 2020

В навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение, Seewines заедно с партньорите си от Edoardo Miroglio Wines представят един превъзходен Мавруд - модерен прочит на сорта.  

Нека да припомним малко подробности за тази емблема на българските сортове. За Мавруд се приема, че е е стар местен сорт, който се отглежда единствено у нас от най-древни времена. Истината обаче е, че е регионален сорт и се среща още в Гърция, и много вероятно - в Македония. У нас е разпространен главно в Тракийската низина – Пловдивско, най-вече около Асеновград и Перущица, и по-малко в Пазарджишко и Старозагорско. Има насаждения и по Черноморието около Поморие.

Както всички стари сортове, и при Маврудът има много голяма смесена популация в различните масиви. Има доста негови вариации, въпреки че според специалистите най-вече са се разпространили два клона, наречени клон 1 и клон 2. Те имат различни технологични свойства и зреят с около десет дни разлика. По-ранозреещият (клон 1) е по-ценен заради по-дребните и по-силно обагрените зърна. Той дава екстрактни и плътни вина, докато другият (клон 2) е с по-големи гроздове, по-рехави и по-големи зърна, но не така обагрени и сладки, съответно и вината са с по-слаба структура, не така плътни и оцветени, но с много добра свежест.

В масивите на Едоардо Миролио вече над 15 години има отлични нови насаждения с Мавруд, а агрономите на винарната с огромно желание и страст полагат грижи сортът да получи възможност за максимално добра изява на различните терени. Така в годините са се оформили два особено ценни парцела, където Маврудът показва много различни характеристики. Затова, след мощният Mavrud Elenovo Reserve, сега е ред да се представи елегантният, ефирен и пикантен Prometheus Mavrud. 

Той е в стилистиката на плодовите вина без дъб, които са така търсени напоследък. Предлага богатство от сочни плодови аромати, но и прекрасни пикантни нотки наподобяващи смлян черен пипер, които са много характерни за сорта. В чашата постепенно се разгръщат ефирни, доловими парфюмени акценти на виолетки и дори ликорис. Свежо и сочно, виното би било прекрасно ако се поднесе една идея по-охладено и това ще даде възможност да го съчетаете с традиционното агнешко на великденската трапеза, но и с редица вегетариански ястия от нашата национална кухня.

Един модерен, елегантен и същевременно пикантен Мавруд от био-лозята на Edoardo Miroglio, който заслужено спечели овациите ни.