Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Вино за ценители
  4. Модерен прочит на сорта Мавруд от Едоардо Миролио

Модерен прочит на сорта Мавруд от Едоардо Миролио

22.04.2022
Автор: Seewines Admin

 

ЕДОАРДО МИРОЛИО МАВРУД ПРОМЕТЕЙ 2020

В навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение, Seewines заедно с партньорите си от Edoardo Miroglio Wines представят един превъзходен Мавруд - модерен прочит на сорта.  

Нека да припомним малко подробности за тази емблема на българските сортове. За Мавруд се приема, че е е стар местен сорт, който се отглежда единствено у нас от най-древни времена. Истината обаче е, че е регионален сорт и се среща още в Гърция, и много вероятно - в Македония. У нас е разпространен главно в Тракийската низина – Пловдивско, най-вече около Асеновград и Перущица, и по-малко в Пазарджишко и Старозагорско. Има насаждения и по Черноморието около Поморие.

Както всички стари сортове, и при Маврудът има много голяма смесена популация в различните масиви. Има доста негови вариации, въпреки че според специалистите най-вече са се разпространили два клона, наречени клон 1 и клон 2. Те имат различни технологични свойства и зреят с около десет дни разлика. По-ранозреещият (клон 1) е по-ценен заради по-дребните и по-силно обагрените зърна. Той дава екстрактни и плътни вина, докато другият (клон 2) е с по-големи гроздове, по-рехави и по-големи зърна, но не така обагрени и сладки, съответно и вината са с по-слаба структура, не така плътни и оцветени, но с много добра свежест.

В масивите на Едоардо Миролио вече над 15 години има отлични нови насаждения с Мавруд, а агрономите на винарната с огромно желание и страст полагат грижи сортът да получи възможност за максимално добра изява на различните терени. Така в годините са се оформили два особено ценни парцела, където Маврудът показва много различни характеристики. Затова, след мощният Mavrud Elenovo Reserve, сега е ред да се представи елегантният, ефирен и пикантен Prometheus Mavrud. 

Той е в стилистиката на плодовите вина без дъб, които са така търсени напоследък. Предлага богатство от сочни плодови аромати, но и прекрасни пикантни нотки наподобяващи смлян черен пипер, които са много характерни за сорта. В чашата постепенно се разгръщат ефирни, доловими парфюмени акценти на виолетки и дори ликорис. Свежо и сочно, виното би било прекрасно ако се поднесе една идея по-охладено и това ще даде възможност да го съчетаете с традиционното агнешко на великденската трапеза, но и с редица вегетариански ястия от нашата национална кухня.

Един модерен, елегантен и същевременно пикантен Мавруд от био-лозята на Edoardo Miroglio, който заслужено спечели овациите ни.