Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Вино за ценители
  4. Бруно Паяр – Революция в Шампан и мечта за перфекционизъм

Бруно Паяр – Революция в Шампан и мечта за перфекционизъм

02.09.2021
Автор: Seewines Admin

 

Шампанското на Бруно Паяр носи комплексен и елегантен стил, създадено e с идеята да бъде различно от всяко друго шампанско.

Философията на избата се определя от така нар. „асамблаж“ –  майсторско съчетаване на различни лозови масиви, сортове и години. Резултатът е високо качество, завладяващ финес и изисканост, които само бутилка велико шампанско може да ви предложи. Изключителната взискателност спрямо цвета, аромата и вкуса са още една причина за високия интерес спрямо Бруно Паяр и до днес.

Всяко едно шампанско отлежава от два до четири пъти повече от изискваното. Използването на „reserve wines“ – вина купажирани от предходната година ( в които влизат 20 до 50% „reserve wines“ от предходната година ) достига до вина от 1985г. 

Тази техника е изключително рядко използвана за стандартния клас шампанско. Но за Бруно Паяр е начин да достигне дълбоко-комплексен стил и неповторим баланс. 

Историята на избата разказва за един визионер и неговата любов към Шампан.

Бруно Паяр е роден през 1953г. в Реймс в родословие от винопроизводители живеещи в две от селата с гранд крю статут и съвсем естествено той също тръгва по стъпките на своите предшественици. Но желанието му да създаде нещо различно, нещо отвъд познатото до сега разбиране за чистота и елегантност на вкуса, определя целта на живота му. 

На 27г. без нито цент или ред собствени лозя, през януари 1981, Бруно Паяр продава своя колекционерски Ягуар, за да се впусне в преследването на своята мечта. Така поставя началото на собствената изба, което се определя като лудост в регион, характеризиращ се със своето консервативно отношение към новото до степен, превръщаща иновациите в табу.

Бруно Паяр започва производството на своето шампанско в изба под наем, използвайки внимателно подбрано грозде от чужди независими лозови масиви.

През 1984г. създава първата „изцяло над земята“ изба. Новият дизайн му позволява да регулира и контролира с абсолютна точност температурата, светлината и влажността. Избата съчетава традиционните методи на производство с най-новите производствени технологии. Постепенно уникалният стил на неговите вина завладява света. Шампанското Бруно Паяр е първото отличено в Английската Преса, като едно от най-добрите имена в Шампан.

След като закупува първата част собствена земя през 1994г. Паяр започва внимателно да изгражда облика на своите лозови масиви. Днес той разполага с 32 хектара, включително 12 гранд крю масива. Повече от половината грозде нужно за производството е от собствени лозя. Останалата част идва от същите независими производители, с които работи от самото начало.

Основните принципи, които стоят в основата от самото създаване са три, а именно: 

Уважение към тероара – Основната задача на избата е да съхрани несравнимите варовикови почви на Шампан. 

Уважение към качеството – Неспирното преследване на перфектното качество е част от всяка стъпка на производството. 

Уважение към региона Шампан. „ Ние трябва да работим за нашия регион, а не да го експлоатираме „ - верен на тези думи Бруно Паяр играе активна роля за определянето и запазването на облика на Шампан.