1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Пенливи вина
 5. Шампанско
 6. Боланже Кюве Спесиал с кутия 0.75

Боланже Кюве Спесиал с кутия 0.75

Изчерпана наличност
Арт.№ 3436

Спешъл Кюве е резултатът от деликатното блендиране между настояща реколта вино и множество вина резерва, включително някои, отлежавали в магнуми повече от 15 години в избите на Боленже.

Златист цвят, характерен за черните сортове грозде. Изключително фини мехурчета. Красив, ароматен, комплексен нос. Аромати на зрели плодове и подправки, нотки на печени ябълки, компот от ябълки и праскови. Изтънчена комбинация от структура, продължителност и жизненост. Мехурчета като кадифе. Круша, брьош и аромати на подправки, нотки на свеж орех.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Масло Масло
 • Ябълка Ябълка
 • Препечено Препечено

Чаша за консумация

Чаша лале

Температура

Ледено студено Ледено студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Морски дарове Морски дарове
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Боланже

Боланже

Историята започва с Athanase de Villermont, най-малкият син на знатно семейство, който наследява обширно имение в района на Aÿ. Тъй като е аристократ, по това време му е забранено да се занимава с търговия, но усещайки потенциала на мястото, той търси начин да заобиколи закона. Съдбата го среща с Жозеф Боланже, германец, напуснал родината си, за да научи за търговията с вино от Шампан, и местния Пол Ренодин, който е в плен на виното. Фирмата Renaudin-Bollinger & Cie е основана на 6 февруари 1829 г., като Жозеф се грижи за продажбите, а Пол за избата. През 1837г. Жозеф Боланже се жени за Луиз-Шарлот, дъщеря на Атанас и след време синовете им, Жозеф, а след това и Жорж, поемат бизнеса. През 1920 г. Жак Боланже, син на Жорж, и едва 24-годишен, застава начело на Къщата, подпомогнат от братовчедите си Пиер и Ив Морет дьо Рошпри и заедно увеличават популярността на Боланже в Обединеното кралство. През 1923 г Жак се жени за шотландката Елизабет Боланже, която поема ръководството на Maison Bollinger, след като загубва съпруга си във войната. "Мадам Жак", както е известна, хвърля сърце и душа в новата си роля. Весела и остроумна, тя е страхотен стратег, безстрашна бизнесдама и движещата сила на изключително оригиналния кюве Bollinger RD. Клод д’Хотефей, съпруг на племенницата й, поема през 1950 г. ръководството и стартира амбициозна програма за модернизация, като същевременно спазва изискванията за качество на Bollinger. През 1978г племенникът на мадам Боланже, Кристиан Бизо, поема управлението от Клод и подобно на леля си работи активно за популяризирането на Къщата по света, организирайки срещи със сомелиери, собственици на ресторанти и търговци на вино. През 1994 г. праправнукът на основателя Жозеф Боланже, Гислайн де Монголфие, поема щафетата в ръководството на Bollinger. През 2008 г., за първи път в историята си, Къщата поставя бъдещето си под грижата на председател, който не е член на семейството - Жером Филипон, който с подкрепата на семейство Боланже, разширява програмата на своя предшественик за модернизация и инвестиции. И до днес Къщата запазва традиционния си опит, като същевременно включва най-доброто от новите технологии за бъдещото развитие на марката, както по отношение на качеството, така и по отношение на търговския растеж.

Всички от този производител
Шампан

Шампан

Регионът Шампан е разположен най-северно спрямо всички лозови региони на Франция. Отличителният вкус и чистота на истинското шампанско със сигурност се дължи на варовитата почва и континенталните условия за отглеждане. За разлика от повечето други вина, характерно за тези от Шампан е, че реколтите от различни години се смесват, за да се получи финален продукт (non-vintage) или се смесват различни вина от една и съща реколта - в този случай виното е vintage и годината му е обозначена на етикета. Това означава в крайна сметка, че качеството на полученото шампанско зависи много от баланса между качеството на гроздето и уменията на енолозите, затова и те се популяризират според името на производителя. Така в Шампан и по света най-познати са имена като Krug, Mumm, Bollinger, Veuve Clicquot, без да пропускаме и добре познатите марки Dom Perignon, Moët & Chandon и Taittinger. Сортовете грозде в този регион са Шардоне, Пино ноар и Пино мюние, които присъствуват в различно съотношение във вината от Шампан. Често се произвеждат и така наречените Blanc de Blanc, направено само от грозде шардоне, както и Blanc de Noir, което е бяло шампанско, но направено от червеното грозде Пино ноар. Любопитен и малко известен факт е, че в Шампан пенливото розе се прави при смес между бяло и червено вино, а не както е стандартът за производство на вино розѐ.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю