Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Колорито Червен Бленд

Колорито Червен Бленд 2021

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4781

Сорт грозде: 42% Широка Мелнишка Лоза, 38% Ранна Мелнишка Лоза, 10% Санджовезе и 10% Пино Ноар

Гроздето за това вино е от два лозови масива с напълно различен тероар. Лозовите масиви на Широка и Ранна Мелнишка Лоза, както и Санджовезе се намират в землището на с.Хърсово. Там тероара се характеризира с са песъчливи и пропускливи почви, високи температури през деня и хладни вечерни течения, спускащи се от околните планини. Пино Ноар идва от лозята край гр.Каварна. Черноморският климат, характерен с постоянните бризове, предпазва гроздето от рязко покачване на захарите и спомага за запазване на киселините. И в двата масива се практикуват биодинамичните принципи на отглеждане. Работата е изключително ръчна, което позволява стриктно проследяване и контролиране на качеството. Широка мелнишка лоза е на възраст над 35 години, с добре изградена коренова система, което е предпоставка за по-наситен и комплексен вкусово-ароматичен профил. Ранна Мелнишка, Пино Ноар и Санджовезе са млади насаждения, което от друга страна благоприятства за по-свежото усещане в самото вино.

Гроздоберът протича поотделно за всеки сорт и е изцяло ръчен. Гроздето от различните сортове ферментира в отделни съдове от неръждаема стомана. Извършва се предферментативна мацерация за около 2-3 дни. Ферментацията протича при температура около 23 градуса. След ферментативната мацерация трае около 3 дни. Някои от вината са в контакт с дъб за различен период от време. При достигане на нужните органолептични характеристики вината се купажират в точни съотношения и се преминава към бутилиране.

Искрящ рубинен цвят с аромати на черна череша, вишна и малина, откриват се билкови нотки и пипер. Средно тяло с мека свежест и черешова костилка във финала на вкуса.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Вишна Вишна
 • Подправки Подправки
 • Черен пипер Черен пипер
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю