Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Колорито ШМЛ и Пино Ноар

Колорито ШМЛ и Пино Ноар 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 6217

Лозовите парцели с Широка Мелнишка лоза се намират в землището на с. Хърсово и с. Кромидово и са на възраст около 50 години, което спомага за елегантната структура и тероарната изразеност във вкуса на виното. Лозовият масив Пино Ноар е 18 дка и се намира в землището на град Каварна, където климатът е черноморски, а постоянните бризове оказват благоприятното си влияние върху лозята, като предотвратяват рязкото покачване на захарите и спомагат за запазване на оптимални нива на киселините. Лозята се отглеждат органично чрез спазване на биодинамичните практики, като целта е да се стимулира здрав и дълбок растеж на кореновата система.

Пино Ноар е сравнително раннозреещ сорт и гроздоберът се извършва на 09 септември. Широка Мелнишка лоза е къснозреещ сорт, който се бере около 20 октомври. Двата сорта се винифицират по отделно като Широката Мелнишка лоза отлежава в дъбови бъчва в рамките на една година. След достигане на желания органолептичен профил двете вина са купажирани в пропорции 70 %Широка Мелнишка лоза и 30 % Пино Ноар.

Серията е от 8800 бутилки.

Цветът е рубинено червен. Сложен аромат с преобладаващи нотки на червени и черни плодове, допълнени с подправки и тютюн. Вино е богато, пикантно, с добре интегрирани танини. Послевкусът е дълъг, с приятно усещане за свежест и сладост.

Виното би подхождало добре на сушени меса, особено Еленски бут, но и на пилешко, агнешко, както и различни видове паста. По-леките десерти, а също някои меки и твърди сирена биха подхождали много добре, допълвайки свежестта и пикантността на виното.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Зелени подправки Зелени подправки
 • Конфитюрени нюанси Конфитюрени нюанси
 • Тютюн Тютюн

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Меки сирена Меки сирена
 • Паста Паста

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион
Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е изключително рядък сорт грозде, разпространен единствено в региона на Мелник и специфично в село Хърсово, КЗНП. Вината от Широка мелнишка лоза могат да бъдат мощни и чудесно отлежават в дъб. Имат специфични екзотични аромати, богата текстура и танинова структура. Сортът е къснозреещ, подпомогнат от дългата и стабилна есен в региона и най-голямото предизвикателство на производителя е да успее да изчака гроздето да узрее, което обикновено се случва едва в средата на октомври.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю