Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Колорито Вионие, Марсан, Русан

Колорито Вионие, Марсан, Русан 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5416

Гроздето за реколта 2022 идва изцяло от лозовите ни масиви, намиращи се в с.Хърсово, район Мелник - разположени върху песъчливи и пропускливи почви. Климатът там се характеризира с високи дневни температури и хладни въздушни течения през вечерта, които се спускат от околните планини. Лозята се отглеждат органично, чрез спазване на биодинамичните практики. Гроздоберът е изцяло ръчен и се осъществява в средата на месец август. Ферментацията на трите сорта протича заедно, за около месец, в съдове от неръждаема стомана и при ниски температури с цел запазване свежите аромати на плода. След приключването й виното отлежава върху фините утайки и в продължение на 2 месеца се прилага техника батонаж, която спомага за подобряване и обогатяване на вкусовия профил. Цветът е блед сламеножълт със свежи зеленикави оттенъци.  Първоначално се усеща приятен и тих аромат, но след аерация виното става доста комплексно с плодово-цветист характер. Усещат се както зелена ябълка, така и цитрусови аромати допълнени от бели цветчета. Вкусовият аромат се припокрива с носовия, като се допълва от приятна минералност. Сладостният старт във вкуса е добре балансиран с приятна и дълга свежест. Богатият и плътен вкусов профил се запазва дълго и трайно. Невероятно лятно питие и приятен акомпанимент към по-пищни салати с млечен дресинг или ястия с морски дарове и със сметанов сос. Може да се консумира и в комбинация с богати сирена като Мюнстер, Горгондзола, Камембер или Бри.

 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Морски дарове Морски дарове
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю