Безплатна доставка за поръчки над 89 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Колорито Шардоне&Вионие&Марсан
Колорито Шардоне&Вионие&Марсан

Колорито Шардоне&Вионие&Марсан 2021

Изчерпана наличност
Арт.№ 4235

40 % Шардоне, 26 % Вионие, 18 % Марсан, 16 % Русан  

Гроздето Шардоне произхожда от сeверо-източна България, от лозята на Aya Estate Vineyards, намиращи се в близост до Черно море. Районът се характеризира с хладен черноморски климат и постоянни морски бризове, които спомагат гроздето да запази свеж и сортов характер. Лозовият масив, от който произлизат останалите сортове, е разположен в с. Хърсово, района на Мелник. Лозята са ситуирани върху песъчливи и пропускливи почви с добър дренаж, а климатът там се характеризира с високи дневни температури и хладни въздушни течения през вечерта, които се спускат от околните планини. В масивите се прилагат биодинамични практики.

Гроздоберът започва със събиране на реколтата от Марсан, Русан и Вионие в средата на август, а на Шардоне се обира на по-късен етап – в първата десетдневка на септември. Първите три сорта ферментират заедно като сепажно вино, а последният – самостоятелно. Приемът се осъществява без да се провежда мачкане на гроздето, за да не се огруби виното при операцията. След алкохолната ферментация на първото вино се преминава към периодично вдигане на утайките, с цел придобиване на по-комплексен профил. След достигане на желаните органолептични характеристики в съответната пропорция се прави купаж с виното от Шардоне.

Цветът е златист с леки зеленикави оттенъци. В аромата доминират цветистите нотки, характерни за Вионие и Марсан. Добре изразената киселинност се балансира отлично с обема и плътността на вкуса. Виното завършва с дълъг послевкус, с леки минерални нотки и оставя приятно усещане за свежест.

Купажът Colorito е чудесно лятно вино, което, благодарение на богатия си и комплексен профил, може да се съчетава с широк набор от ястия - от салати с млечен дресинг, храни с риба или морски дарове до ястия със сметанов сос или меки сирена. Плато с плодове или лек плодов десерт също биха били отличен избор за комбинация.

 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Купаж

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Бели меса Бели меса
 • Паста Паста

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards

AYA Estate Vineyards е компания, наследник на лозарските знания на няколко поколения, с над 80 години опит в занаятчийското производство на вина. Тези традиции обуславят и посоката на проекта – възраждане на ендемични български сортове и фокусиране върху тероарната изразеност на виното, благодарение на работата с природата, а не срещу нея. Основните масиви са разположени в Югозападна България, в землището на с. Хърсово, Мелнишко, но разполагат и с 10 хектара в Североизточна България, само на 2км от Черно море, в близост до нос Калиакра, което обуславя свежестта на белите вина, произвеждани от AYA Estate Vineyards, особено емблематичен от които е Совиньон блан. Лозята в Хърсово, от които се добива гроздето Широка мелнишка лоза, са на възраст над 50 години, а новите насаждения със Сира, макар и все още млади, впечатляват с потенциала си и изразените пиперливи характеристики на сорта. Seewines следва принципите на биодинамиката, както в лозята, така и в самото винопроизводство, поддържа биоразнообразието в лозята и около тях и практикува максимално щадящо и природосъобразно лозарство.

Всички от този производител
Долината на Струма

Долината на Струма

Районът на долината на Струма обхваща югозападната част на България и българската част на Македония. Климатът в региона е специфичен и е силно повлиян от топлите течения от Средиземно море. Основните сортове грозде тук са местният ендемичен сорт Широка Мелнишка лоза, Мелник 55 (кръстоска между Широка Мелнишка лоза и френския сорт Валдигие), но също така и международните Каберне Совиньон, Мерло, Сира и др. Поради сухия климат и високите температури, вината развиват топли южни тонове в аромата, с нюанси на зрели плодове и плътно богато тяло. Особен интерес представляват вината от Широка мелнишка лоза, отчасти поради факта, че сортът е труден за отглеждане, тъй като узрява в края на есента. Днес регионът е най-динамично развиващият се в България, с много нови, малки, семейни винарни, все по-фокусирани върху качеството и тероарната експресия на вината, които произвеждат.

Всички вина от този регион

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю