Шардоне "Кристал" 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 1291

Шардоне с дискретен цветист аромат, зрели жълти плодове и щедър финал. Виното се винифицира в иноксови съдове и бива бутилирано 4 месеца след гроздобера.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Шардоне

Доминиращи аромати

 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Цитрусови плодове Цитрусови плодове
 • Тропически плодове Тропически плодове
 • Ябълка Ябълка

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Аврора

Аврора

Началото е съвсем обикновено за винарна Аврора - Д-р Фади Геара със семейството си започва да произвежда малки партиди вино като хоби през уикенда в бягство от професията си на онколог, както и малко местно производство на Арак - само за членовете на семейството и няколко клиенти. Едва в началото на 2000 година те започват своето официално винено пътешествие. Днес Фади и дъщеря му Андреа са отдадени на това бутиково производство, стриктно следвайки принципите на органично земеделие и енология. Лозята на Аврора са сгушени в средиземноморските планини, заобиколени от дъбови и маслинови дървета, на терасовидни терени, за да задържат нужната дъждовна вода и да осигурят добро оттичане. Името Aurora е вдъхновено от близкото село Aoura, където се отглеждат лозите, с изглед към Средиземно море, отчитайки и символиката на зората - първото появяване на светлина в небето преди изгрев слънце. Лозята са разположени на 850 до 950 м надморска височина в три различни парцела. Винарска изба Aurora практикува "сухо" земеделие, без допълнително поливане. На помощ тук идват варовиковите почви, които позволяват температурите на почвата да остават хладни през цялата година. Така всички вина в портфолиото са израз на този уникален планински тероар, следствие на средиземноморския микроклимат и прохладните почви.

Всички от този производител
Долината Бекаа

Долината Бекаа

Долината Бекаа е сърцето на съвременното ливанско вино - почти 90 процента от него се произвежда тук. Дългата тясна долина е оазис на земеделието и лозарството, който се простира на около 65 километра между планините Ливан и Антиливан. Тези планини са ключовият фактор за тероара тук, тъй като осигуряват защита от пустините на изток и морските дъждове на запад. Първите лозя на Bekaa Valley са засадени с Cinsault, към който впоследствие се присъединяват и други френски сортове лози: червените Каринян, Гренаш, Сира, Мурведр, Каберне Совиньон и Мерло и белите Уни Блан, Кларе и Шардоне. Най-старата винарна в района е Шато Ксара, която е създадена от йезуитските християни на Таанаил (Танаил) през 19 век. Шато Мусар, основано през 1930 г., е друго отдавна установено имение в долината и може би най-известното в световен мащаб. Публикация от 1979 г. в списание Decanter от Майкъл Бродбент изиграва ключова роля за отварянето на пазарите за износ, което и допринася за утвърждаване на името на Шато Мусар като основен ливански винопроизводител. Краят на гражданската война в страната в 1990г. поставя началото на модернизация и фокус към качествено производство, което довежда до появата на повече малки бутикови семейни винарни.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю