1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Купаж
 6. Шато дю Фарг, Сотерн, Бордо
 • 93

Шато дю Фарг, Сотерн, Бордо 2007

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 0011

Деликатно и елегантно вино, с лимонено жълт цвят, мощна, но много свежа структура. Пленява с изключително интересни аромати и вкусове. Винификацията му протича в дъбови бъчви, а стареенето продължава 3 години. Le Guide Hachette des Vins, 2012: 1 звезда

Алк. 14 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сладост
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Бадем Бадем
 • Мед Мед
 • Цветисти аромати Цветисти аромати

Чаша за консумация

За десертно вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Зеленчуци Зеленчуци
 • Десерти Десерти
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Повече за това вино

Шато дю Фарг

Шато дю Фарг

Fargues е родното място на фамилията Lur Saluces от Gironde. Повече от пет века, те владеят различни имения и произвеждат вино в региона на Sauternes и Bordeaux. Лозето е от 15 хектара върху почва от пясък, глина и чакъл, засадено с 80% Semillon и 20% Sauvignon Blanc. Произвеждат се малки количества и няма второ вино. Гроздето развива Botrytis cinerea, известна още като благородна плесен. Тя увеличава и насища ароматите в зърното, но е изключително капризна. Много малък е прозорецът от време, в което трябва да се прибере реколтата - нито по-рано, нито по-късно. По тази причина има години, в които няма да намерите прочутото Sauternes на Château de Fargues. Шатото отказва да бутилира какъвто и да било компромис с качеството на реколтата. Трябва да го опитате, за да разберете, какво означава да се поддържа такава висока класа.

Всички от този производител
Бордо

Бордо

Бордо е може би най-известният винен регион във Франция. Простира се на 130 километра навътре от брега на Атлантическия океан. През 2018 г. са регистрирани 111 000 хектара лозя, цифра, която остава до голяма степен постоянна през предходното десетилетие. Основните сортове, които се отглеждат тук са Мерло, Каберне Совиньон, Малбек, Пети Вердо и Каберне Фран и от тях се правят различните вина, като всеки производител си има собствен бленд и пропорции на смесване на сортовете. Тук се произвеждат едни от най-известните, най-скъпите и дълготрайни вина в света - всеобщо познати са подрегионите Medoc, Graves, Сейнт Емилион, Померол и много други. Бордо се разделя от река Жиронда на ляв и десен бряг. Характерно за левия бряг (Medoc, Haut Medoc, Graves) е по-сериозното присъствие на Каберне Совиньон в бленда на виното, докато на десния бряг (St. Emillion, Pomerol) преобладава мерлото. Освен с червени вина, Бордо се слави и с производството на бели, основно бленд между Совиньон Блан и Семион, като тук класацията води подрегион Сотерн и водещото Chateau d’Yquem, прославено с комплексното и многопластово, ароматно и сладко ботритизирано десертно вино.

Всички вина от този регион
Совиньон Блан

Совиньон Блан

Совиньон блан e един от най-известните сортове бяло грозде, успешно излязъл извън границите на родината си Франция и намерил втора родина в Нова Зеландия. Невероятно бързото утвърждаване на Совиньон блан в региона на Марлборо, Нова Зеландия е едно от чудесата в света на виното. Причината за това се корени в интензивния и лесно възприемчив аромат на класическия Совиньон от Марлборо - плодов, наситен и омайващ. Всъщност това е тайната на успеха на Совиньона изначално - той е директен, ароматен сорт, рядко предлага на консуматора скрити нюанси в ароматите и вкусовете, което обуславя лесното му възприемане дори от начинаещ винолюбител. Типичният класически Совиньон блан представя сериозен обхват от аромати - от трева, сено, аспержи до грейпфрут, бяла праскова, бъз и дори езотeричните pipi de chat (напишкано от котка), чемшир и бръшлян.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю