Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Лираракис Видиано Иподромос

Лираракис Видиано Иподромос 2022

Изчерпана наличност
За този продукт не е активна отстъпка за лоялна програма.
Арт.№ 4552

100% Видиано. 

Многообещаващият критски сорт Видиано проявява изключително своите характеристики в лозята "Ippodromos" на надморска височина от 610 м., върху скалисто-глинеста почва. Кремообразно и кръгло органично вино, с интензивни аромати на костилкови плодове и пикантни нотки. Богата и вискозна уста с изключително дълъг послевкус.

Алк. 13.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Видиано

Доминиращи аромати

 • Пъпеш Пъпеш
 • Кайсия Кайсия
 • Тропически плодове Тропически плодове
 • Праскова Праскова

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Лираракис

Лираракис

Lyrarakis е семейна винарска изба, която произвежда висококачествени вина от 1966 г. със силен акцент върху редки местни критски сортове и произвежда единични сортове вина. Винарната се намира южно от столицата Крит – Ираклио, гроздето се отглежда на 550 м надморска височина, заобиколено от идиличната обстановка на лозята и планините Ласити. На собствениците на винарната се приписва възраждането на два древни критски сорта, Дафни и Плито, както и приносът за третото „лозарско съкровище“ – сортът Мелисаки, който също се отглежда в техните лозя.

Всички от този производител
Остров Крит

Остров Крит

Крит е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населението му е над 600 000 души. Районът от своя страна е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Най-големият град е Ираклион, който е и столица на острова. На о-в Крит от древността се отглеждат лозя и се произвежда вино. Въпреки че ампелографите от XIX век са записали до 72 сорта грозде в критските лозя, разбира се, не всички от тях се различават помежду си и не всички са подходящи за винопроизводство, днес по-малко от 10 от тях покриват големи площи, а също толкова международни сортове имат забележимо присъствие. Сред тях в момента първото място се държи от червения Лиатико, древен сорт, получил името си заради ранното си начало (Iouliatiko, т.е. "това, което се случва през юли" в Гърция), който дава вина с високо съдържание на алкохол. Следват също червените Коцифали и Ромейко, които се отглеждат почти изключително в Ханя, както и бялата Вилана, стар сорт, който, както подсказва името му (от венецианското villano - груб), не е бил много ценен, въпреки че днес се предлагат някои много добре направени варианти. Също така червеният Цардана, от същото семейство като Ромейко, който се среща само в Западен Крит, червеният Мандилари, белите Трапсатири и Видиано (последният е изгряващата звезда на критското лозарство, която "вече пробива в чужбина"). Остров Крит от древни времена е известен по цял свят и със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още „течното зелено злато на о. Крит“. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво – неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие.

Всички вина от този регион
Видиано

Видиано

Видиано е древен бял винен сорт грозде от гръцкия остров Крит, в източното Средиземноморие. До преди по-малко от 25 години сортът е бил почти на изчезване, но сега има признаци на възраждане, тъй като все повече млади винопроизводители се обръщат към него. Типичните вина Видиано са със средно до пълно тяло и сравнително широк спектър от плодови вкусове - липа, дюля, праскова и дори манго. Най-често обаче вината изненадват с неочакваната изключително свежа киселинност предвид топлия климат. Тя позволява на енолозите да експериментират и някои вина Vidiano ферментират в бъчви, които им придават допълнителна плътност и комплексност. Лираракис, един от ключовите производители на вино в Крит, прави такова вино от грозде, отглеждано в неговото лозе Ippodromos с относително голяма надморска височина (610 м). По подобен начин винарната Douloufakis произвежда сорт Vidiano, отлежавайки го в бъчви от акациево дърво и от дъб. Този специфичен стил на Vidiano добавя вторични характеристики на сладки подправки и ванилия към плодовия спектър от аромати.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю