Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Купаж
 6. Сасикая Тенута Сан Гуидо

Сасикая Тенута Сан Гуидо 2015

Изчерпана наличност
Арт.№ 3341

Първото грозде Каберне Совиньон е събрано на 10 септември при перфектни условия, с добиви малко по -ниски от средните. Както е обичайно за Тенута Сан Гуидо, плодът за Сасикая е внимателно пресован и ферментирал в неръждаема стомана, използвайки естествени дрожди. След малолактичната ферментация виното прекарва две години във френски дъб преди бутилиране. Това със сигурност е изключителна Сасикая, с пищен нос от зрели, черни и червени плодове с нотки на кедър и подправки. Цветът в никакъв случай не е тъмен (както често се случва със Сасикая), а впечатлението върху небцето е такова на контролирана сила, подкрепена от великолепна сладост и страхотна елегантност. Това е много уверено вино с истински авторитет и присъствие, започващо с великолепна атака от богат касис и зряла череша, последвана от кутия за пури и кожени нотки, и дълъг завършек на чубрица дафинов лист и минерални нотки. Небцето е перфектно структурирано, танините са оптимално узрели, кремообразни и с фина текстура, докато сочната киселинност също предполага, че това вино има много дълъг живот. 2015 година показва всичко, което бихте искали от Сасикая - и повече - заради печелившата комбинация от винопроизводство savoir -faire, тероар ​​от световна класа, стари лозови масиви и изключителна реколта. Безспорно едно зашеметяващо вино.

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Подправки Подправки
 • Касис Касис

Чаша за консумация

Голяма чаша за червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Печени зеленчуци Печени зеленчуци

Зрялост

Готово, но ще запази качествата си

Научи повече за продукта

Тенута Сан Гуидо

Тенута Сан Гуидо

Лозята на Tenuta San Guido са разположени на няколко места около Bolgheri, с обща площ 75 хектара. Отглежданите сортове са 85% Каберне Совиньон и 15% Каберне Фран. с обща продукция от около180,000 бутилки годишно.[Основател е маркиз Mario Incisa della Rocchetta, създател на легендарното вино Sassicaia (от италиански sasso означава “камък”- каменно поле) още в 1948 изцяло за семейна употреба. Светът разбира за това вино едва в 1968г., когато излиза извън семейните стени. През 1994 Sassicaia получава свой собствен статут DOC (Bolgheri Sassicaia DOC), единственото вино single estate в Италия с такава привилегия.

Всички от този производител
Тоскана

Тоскана

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване. Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове. Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист. Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло. Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж. Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.

Всички вина от този регион
Каберне Совиньон

Каберне Совиньон

Това вероятно е най-известният червен сорт грозде на планетата - естествена кръстоска между Каберне Фран и Совиньон Блан. От родните си земи в Бордо, тази лоза много успешно пробива в почти всяка страна-винопроизводител. Виното от Каберне Совиньон винаги демонстрира своя типичен характер - тъмен цвят, отлична танинова структура и аромат на черни плодве и подправки.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю