Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Ризлинг
 6. Витман Морщайн Ризлинг GG трокен

Витман Морщайн Ризлинг GG трокен 2021

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4622

“Grosse Lage” е класификацията на най-добрите лозя в Райнхесен, като всяко лозе е прецизно парцелирано. Вина от такива лозя се отличават с тероарността си, както и с големия си потенциал за отлежаване. Почвите са основно варовити глини. Подпочвената скала е почти само от варовик, което осигурява добро снабдяване на кореновата система на лозите с минерали и хранителни вещества. Ризлинг Морщайн 2021 е елегантен, но с мощен и комплексен аромат на мокър варовик, лимон и зрели костилкови плодове. На вкус усещането е за кадифена хармония между минералност и изразен плодов нюанс, чистота и приятна соленоватост с подчертана свежест. Този ризлинг определено ще развие текстурата и комплексността си отлежавайки в бутилка.

Алк. 12,5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Ризлинг

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Петрол Петрол
 • Минерални аромати Минерални аромати
 • Тропически плодове Тропически плодове

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Още от този производител

Научи повече за продукта

Ансгар Клусерат

Ансгар Клусерат

Weingut Ansgar Clüsserath в Тритенхайм, Мозел, е собственост и се управлява от семейството от основаването му през 1670 г. В наши дни за винопроизводството отговаря дъщерята на Есгар Клусерат Ева, която е омъжена за носителя на титлата Winemaker of the Year 2014 Gault Millau, Филип Витман. Подобно на суперзвездата на Райнхесен Витман, Ева е член на новото поколение лозари в Германия, отдадени на традиционните, екологично добри лозарски практики, както и на перспективните методи. Около 97% от лозята са засадени с Ризлинг. Clüsseraths берат ръчно цялото грозде на няколко етапа, а прохладната, влажна изба е идеална за 50-годишните Füder, традиционните кръгли еднотонни бъчви, в които мъстта преминава през бавна, естествена ферментация. След това вината отлежават с утайките, без допълнителни обработки, освен еднократна филтрация преди бутилиране.

Всички от този производител
Райнхесен

Райнхесен

Регионът на Райнхесен е основен за германската винена индустрия и е дом на почти четвърт от лозовите насаждения в страната. Той е и най-големият по отношение на произведени количества вино. Райнхесен е сравнително топъл и сух регион, предпазен от неблагоприятни климатични влияния от планински вериги като Хунсрюк и Таунус. Повечето от лозята са засадени върху топлите и плодородни почви на долината, които са идеални за отглеждането на зряло и здраво грозде, а с репутация на традиционен източник на изключително качествени вина е прочутата Райнтерасе - участък от стръмни лозя покрай западния бряг на река Рейн около градовете Ниерщайн и Опенхайм. В Райнхесен доминират белите сортове, като водеща роля играе Ризлингът, следван от Мюлер-Тюргау, значими площи от лозята са отредени също така на Силванер, Грауер Бургундер (Пино гри) и Вайсер Бургундер (Пино блан). От червените сортове първенец е Дорнфелдер, с почти двойно повече насаждения от по-познатия и любим на всички Шпетбургундер (Пино ноар).

Всички вина от този регион
Ризлинг

Ризлинг

Ризлинг е бял ароматен сорт грозде, което произвежда вино в цялата гама - от ботритизирани сладки (едни от най-добрите в света) до сухи и полусухи вариати, с пленителни аромати на цитруси и костилкови плодове, както и типичния петролен аромат, който в определени тероарни изяви може да доминира чувствително. Родината на Ризлинга може да се каже, че са долините на реките Рейн и Мозел в Германия - сортът харесва по-хладното време. Естествено тук са и основните винени региони на страната (Мозел, Райнхесен, Райнгау, Пфалц). Лозята са разположени по стръмните хълмове, затрудняващи механизираната обработка, затова тук лозарските дейности са основно ръчни. Вината от тези райони са свежи и с ясно изразена киселинност. Ризлингът в Германия обаче съвсем не е основният сорт, всъщност друг е виненият регион, в който този сорт е най-разпространен - и това е Елзас във Франция (или Алзас, както го произнасят французите). За разлика от немския ризлинг, френският е по-наситен и пищен благодарение на спецификата на микроклимата там - планината Вогези предоставя защита от северните ветрове и студове, а слънцето е по-щедро в този по-южен регион. Извън тези държави може би Австрия също се представя с интересен прочит на този често наричан цар на белите сортове, а също и в някои държави от Новия свят се правят успешни опити с него.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю