Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. ДЕСЕТТЕ „НАЙ“ НА СОМЕЛИЕРА

ДЕСЕТТЕ „НАЙ“ НА СОМЕЛИЕРА

13.08.2019
Автор: Seewines Admin

Рубриката “Десетте “НАЙ” на сомелиера” е като сбъдната мечта за нашия сомелиер Благой Кузмански. В нея той ще Ви представя всеки месец 10 вина, които не бива да подминавате в нашето портфолио. Ето какво казва той самият:

“Преди да се прибера в България и да се включа в този прекрасен проект - Seewines, живях в Лондон, където и научих доста за света на виното, работейки в мишлен ресторанти и частни клубове като сомелиер. Бидейки част от винената индустрия в „столицата на виното“ следях всяка една винена компания – било то вносител, търговец, както офлайн, така и онлайн и разбира се, абонирах се за всичко ново и интересно, което се появяваше на хоризонта.
В тази връзка, винаги с голям интерес следях и продължавам да следя рубриките на известните Wine Buyers в по-добрите компании, каквато е и моята позиция в Seewines, а именно - да търся нови, интересни производители за Вас.“

Изборът за месец Август и Септември - 10те най-добри вина - качество спрямо цена
Да предложим нещо познато, което се е установило на пазара, е лесно начинание, но това, което ни отличава нас, в Seewines, като място за вино е, че търсим непознатото, новото, “the next big thing”, но на цена, за която казваме “great value for money”. Да намериш прекрасно вино на висока цена е приблизително постижимо. Да откриеш обаче прекрасно вино в ниския ценови клас е въпрос на „небце“, на усет и на дълбоки познания във всяка една сфера на виното.

Избрах за Вас да споделя, кои са вината - 10-те най-добри цена/качество под 20 лв. в портфолиото на Seewines, от които аз лично държа вкъщи за ежедневна консумация, а и препоръчвам горещо на приятели.


2018 Verdeca, Valle d’Itria IGT, Puglia, Terre Carsiche 1939, Италия – 14.90 лв. 

Малко познат сорт от региона на Пулия, но пък това вино е толкова свежо, че със сигурност следващия път, когато сте в магазина ни, ще питате „Може ли и бутилка Вердека?“


2017 Primitivo, Puglia IGT, Terre Carsiche 1939, Италия – 15.90 лв. 

Сортът Примитиво е доста добре познат в България и забелязвам, че има голям интерес към него. Оставаше  а потърся производителя, който показва същността му в най-добрия вариант, но и на най-изключително приемлива цена. И мисля, че го открих!


2018 Grillo, Sicily DOC, Feudo Disisa, Италия – 19.90 лв.

Това вино е вече стар познайник, тъй като Грильо от Феудо Дисиза е сред най-търсените ни вина, но реколта 2018 е просто върхът!


2018 Pinot Grigio, Isonzo del Friuli DOC, Villa Locatelli, Италия – 18.90 лв.


Проблемът на Пино Гриджо е, че масово е изключително „воднист“ и безличен. Ние обаче открихме Вила Локатели, които правят чудеса с този сорт! А за тази цена – definitely a bargain!


2018 Grüner Veltliner Fresh & Easy, Wagram, Weingut Leth, Австрия – 19.90 лв. -  ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО


Любовта ми към австрийските вина е нескрита и може би винаги ще включвам нещо от Австрия във всякакъв винен лист. Трудно бих се сетил за друг Грюнер, който показва по-добре сортовите му характеристики от Франц Лет.



2017 Pinot Noir, Vin de France, Loire Valley, Fournier Père et Fils, Франция – 19.90 лв.


Знаете ли колко капризен и труден за отглеждане е Пино Ноар? И следователно това се отразява и в цената му. Това, което открих обаче по време на ПроВайн тази година беше просто изумително – Пино Ноар от долината на р. Лоара за под 20 лв. Фурние наистина успя да покаже за многократен път, че са сред най-добрите производители от региона на Сансер.


2018 Enotria White, Douloufakis Winery, о.Крит, Гърция – 15.90 лв.


Миналото лято посетих о. Крит и имах прекрасната възможност да се запозная с Никос Дулуфакис лично. Вината му са превъзходни и се учудвам колко подценени са те – може би о. Крит все още не е толкова добре познат. Enotria е бленд от местния сорт Вилана, Мускат и Совиньон Блан. А както казва един друг Никос - Никос Казандзакис, роден в Крит – „колко просто и скромно нещо е щастието — чаша вино, един кестен, шумът на морето, нищо друго“.


2018 Колорито бял бленд /Шардоне, Совиньон Блан/, Сийуайнс, Каварна, България – 16.90 лв.


А нали знаете, че Сийуайнс и сами произвеждаме вино? Тези дни пробвахме Колорито бял бленд 2018 в един от ресторантите на София и по лицата на всички се промъкна приятна усмивка, по която личеше, че това вино ни пренесе точно там, където трябва - покрай морето. Изключителна втора реколта на Сийуайнс!


2018 Сира, Либера Естейт, долината на р. Струма, България – 12.90 лв.


Силно се надявам все повече изби да последват стилистиката на Либера Естейт, а именно свежи и елегантни вина, които преди всичко акцентират върху сортовата характеристика! И тази Сира е изключителен пример за това как изглежда Сира от Северна Рона във Франция. И тази Сира е 12.90 лв.! Благодарим за подаръците от Либера Естейт. Продължавайте в същия дух!


2018 Пет-Нат, Царев Брод, България – 17.90 лв.


Познавате ли Ники Кръстев от Царев Брод? Това вино е добър повод да го направите! Той е сред най-впечатляващите производители в България в момента! Лично аз го определям като част от „новата вълна“ свободни експериментатори, които ще извисят България на едно съвсем друго ниво в света на виното! Прекрасно пенливо вино, което ще Ви изненада изключително приятно!