Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Винарна Орбелия – с любов към традициите

Винарна Орбелия – с любов към традициите

01.06.2023
Автор: Seewines

Винарна Орбелия е бутикова семейна винарна, разположена в един от най-благоприятните райони за винопроизводство в България - Долината на Струма. Намира се точно в подножието на планина Беласица, в с. Коларово, близо до гр. Петрич. 

Орбелия е древното тракийско име на планинския масив и в превод означава бяла, красива планина. 

Винарната отваря врати през 2013 година. Основната идея е  създаването на висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде като се опитват да съхранят старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките. Затова архитектурата и интериорът на Винарна са в унисон с българския бит и култура. Семейство Чорбаджийски искат да покажат неговата красота и уникалност и да я запазят във времето. А акцентът на техните вина е върху българските местни сортове.

Във Винарна Орбелия се отделя специално внимание на гроздето, което се добива от собствени лозови масиви в района на селата Митиново и Старчево.  Отглеждат се над 150 декара лозя, сред които традиционните за региона сортове -  Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Сандански мискет, както и Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Рубин, Шардоне и Мускат Отонел.

Винарната е oборудвана с модерно технологично оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия. Съдовият капацитет е 100 000 л. вино, като има съдове с капацитет от 500 л. до 5000 л., което позволява да се селектират малки партиди висококачествени вина. Качеството на вината се следи в съвременно оборудвана лаборатория.

Вината отлежават в дъбови бъчви от български, френски и американски дъб в специално помещение с постоянен контрол на температурата и влажността.

На пазара може да се намерят вина под марките ORBELIA и VIA ARISTOTELIS и LYRE.

Вината от серията ORBELIA представят местните сортове, характерни за региона. Те са с изразен тероар и със запазен сортов характер. 

VIA ARISTOTELIS е премиум бранд, под който се предлагат международните сортове. По голямата част от тези вина са отлежавали в дъбови бъчви. 

Винарна Орбелия предлага и отлични условия за винен туризъм, както за групови, така и за индивидуални посещения.

Свързани продукти