Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Мезон Сент Екс – Ексклузивно от Прованс.

Мезон Сент Екс – Ексклузивно от Прованс.

04.10.2021
Автор: Seewines Admin

Една от най-ярките звезди на Прованс влиза за първи път на Българския пазар. Абсолютен фаворит във винения и гастрономически свят, Розе Екс е кулминацията на изба с над 130 годишна история. Домейн де ла Гранд Сеув или позната днес като Мезон Сент Екс е изба поставила фокуса си изцяло върху производството на едно единствено вино – перфектното провансалско розе.

Разположена североизточно от Екс ен Прованс, скрита зад малки хълмове обградени от лозови масиви, маслинови дървета и лавандула, избата се намира сред перфектните условия за отглеждане на класическите за региона сортове – Гренаш, Сира и Сензо. На 450 метра надморска височина, далеч от крайбрежната жега, плодът запазва възможно най-високата си свежест.

Определяно от Wine Enthusiast като „най-търсеното и най-деликатно розе от Прованс“ Екс определено е една стъпка пред всички останали представители на региона. 

Холандският собственик, винопроизводител и ръководител на избата - Ерик Курвер разбира, че е на прав път, когато първата му реколта 2009-та печели престижното отличие медал д'Ор в Париж. Виното е оцененo като най-доброто розе от Прованс, а първата им поръчка е от дистрибутор във Великобритания, който разпродава 3000 магнума за две седмици. Като се има предвид, че тази първа реколта е била преди малко повече от 10 години, забележително е, че Екс в момента е най -големият производител на розе магнуми в Прованс.

Розе е всичко, което правим“ – думи описващи изцяло любовта и идеята на Мезон Сент Екс.

Виното е първокласно розе от Прованс, много добре балансирано с бледо-розов сьомгов цвят. Носът е свеж и деликатен с нотки на ситни червени плодове, праскова и фини аромати на цветя. Той предлага закръгленост на небцето и красива ароматна дълбочина, преди да разкрие високата си свежест и минералност в дълъг и прецизен завършек. 

Днес може да откриете Розе Екс като част от винената листа на най-престижните ресторанти в света, както и в непретенциозни ежедневни заведения. Именно това е характера на Розе Екс – лек и лежерен, а в същото време задълбочен и комплексен. 

Специални предложения