Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Розе
 5. Екс Розе Мезон Сент Екс Прованс 3л

Екс Розе Мезон Сент Екс Прованс 3л 2020

Изчерпана наличност
Арт.№ 3390

AIX ( Екс ) е добре балансирано първокласно розово от Прованс с типичен хипнотизиращ бледо розов цвят на сьомга. Носът е свеж и ароматен, деликатен, но млад с нотки на свежи червени плодове, праскова и фини нотки на цветя. Той предлага закръглено небцето и красива ароматна дълбочина. Притежава свежест и добра минералност в дългия и прецизен завършек. 

С богати на минерали почви, 300 слънчеви дни годишно и охлаждащите ветрове Мистрал, Прованс предлага идеалните условия за отглеждане на сортовете Гренаш, Сира и Сензо - класическата смес, използвана за производството на AIX Rose ( Екс розе ).

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове
 • Праскова Праскова
 • Цитрусова кора Цитрусова кора

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Екзотични подправки Екзотични подправки

Зрялост

Готово за консумация

Още от този производител

Научи повече за продукта

Мезон Сент Екс

Мезон Сент Екс

Високо в хълмовете, северно от Екс ан Прованс, далеч от топлината на брега, ще намерите набор от древни каменни порти. Отвъд тях се намира имението Мезон Сент Екс. Място, където се посвещават на улавянето на същността на този емблематичен тероар в едно единствено първокласно розе. Създадено за тези, които знаят как да ценят виното. И за тези, които знаят как да ценят живота. Избата е разположена зад плитки хълмове, заобиколена от лозя, маслинови дървета, лавандула и борови дървета. Оригиналното име на винарната е „Domaine de la Grande Séouve“. С над 130 години, това е един от най -старите и най -големите производители в района със 75 хектара лозови масиви. На надморска височина от 420 метра има перфектни условия за сортовете грозде, използвани в своето розе: Гренаш, Сира и Сензо. Избата е оборудвана с най - новите машини, пневматични преси и стоманени резервоари. Целта е да се постигне най -високо качество и най -добър вкус, един майсторски клас розе. Един факт е особено впечатляващ: За разлика от много други известни винарни, целият фокус тук е само върху едно единствено вино. Едно име, едно кюве, едно вино, точка! С пълна концентрация и чиста страст е създаването на Екс розе, без варианти, без компромиси. Няма червено вино, няма бяло вино ... само едно страхотно розе! Многобройни награди, златни медали, над 90 точки от много винени критици подкрепят качеството и вкуса на това впечатляващо розе отразяващо характеа на тероара и сортовете грозде.

Всички от този производител
Прованс

Прованс

Прованс става все по-популярен регион, в това число и неговите подрегиони като Бандол и Касис. Какво е Прованс? Само като кажете Прованс и си представяте лавандула, слънчогледи, маслинови дървета и вино - много вино - бяло, червено и розе. Но истината е, че основно си представяте розе. И това е така не случайно, защото 88% от производството на вино в Прованс е посветено на розето! Този очарователен регион е разположен по средиземноморското крайбрежие на Франция, като на запад граничи с река Рона, а на изток - с Лазурния бряг. Физически той е дълъг само около 150 мили и 100 мили от север на юг, но влиянието му е огромно. Тук се произвежда вино от над 2600 години, което прави Прованс най-старият винопроизводителен регион на Франция. Това е и единственото място, където се акцентира върху розетата. Тук се намира единственият изследователски институт, посветен на този стил. Прованс е благословен с фантастичен климат: в региона има много слънце и малко дъжд, топли дни и прохладни вечери. Средиземно море умерено влияе на температурите, а известният вятър Мистрал поддържа лозята сухи, без вредители и с ясно небе. Географското положение е разнообразно с множество планински вериги, които оформят пейзажа, осигурявайки полегати склонове и защитени долини. Почвите също са разнообразни. Западната част на зоната е покрита с варовик, тъй като в древността земята е била покрита от топло и плитко море. Ако пътувате на изток, почвите са предимно шисти (гранит) и вулканични в една съвсем малка област. В цял Прованс почти навсякъде растат диви смолисти храсти като розмарин, хвойна, мащерка и лавандула. Мнозина твърдят, че тези растения, наричани общо Garrigue (върху варовик/глина) или Maquis (когато растат върху шисти), оказват влияние върху характера на вината. С всички тези различни почви, климат, надморска височина и исторически влияния е логично Прованс да е дом на много сортове грозде. Белите сортове на Прованс са Рол (Верментино), Юни блан, Бурбулен, Клерет бланш, Марсан, Русан, Гренаш блан. Червените сортове пък са Гренаш ноар, Сира, Мурведър, Каринян, Сензо, Куноаз, Танат и Каберне совиньон.

Всички вина от този регион
Гренаш

Гренаш

Гренаш е широко разпространен сорт във Франция, Испания, Австралия и САЩ. Френското наименование е гренаш, испанското - гарнача, а на остров Сардиния се нарича Канонау. Във Франция гренаш е част от типичния бленд от Долината на Рона - не само за световноизвестното червено ( Шатоньоф дю Пап), но и за отличителното розе от Прованс. В Испания гарнача е един от основните сортове във вината от престижната апелация Приорат.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю