Безплатна доставка над 119 лв.
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Червени вина
 5. Лираракис Мандилари Плакура

Лираракис Мандилари Плакура 2018

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5043

Вино от най-засажаданият на остров Крит местен сорт, с дълбок рубинен цвят и интензивни аромати на зряла череша и черни плодове, балансирани със землисти нотки и сладък парфюм на кедрово дърво. Богато и добре структурирано на небце, с крепки танини и дълъг и пикантен финал. Вино със забележтелен потенциал за стареене в бутилка от поне 10 години.

Алк. 14.2 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Доминиращи аромати

 • Череша Череша
 • Ситни черни плодове Ситни черни плодове
 • Дървесни аромати Дървесни аромати
 • Землисти аромати Землисти аромати

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Лираракис

Лираракис

Lyrarakis е семейна винарска изба, която произвежда висококачествени вина от 1966 г. със силен акцент върху редки местни критски сортове и произвежда единични сортове вина. Винарната се намира южно от столицата Крит – Ираклио, гроздето се отглежда на 550 м надморска височина, заобиколено от идиличната обстановка на лозята и планините Ласити. На собствениците на винарната се приписва възраждането на два древни критски сорта, Дафни и Плито, както и приносът за третото „лозарско съкровище“ – сортът Мелисаки, който също се отглежда в техните лозя.

Всички от този производител
Остров Крит

Остров Крит

Крит е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км², и петият по големина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населението му е над 600 000 души. Районът от своя страна е разделен на 4 по-малки области, наречени номи. От запад на изток те са Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. Най-големият град е Ираклион, който е и столица на острова. На о-в Крит от древността се отглеждат лозя и се произвежда вино. Въпреки че ампелографите от XIX век са записали до 72 сорта грозде в критските лозя, разбира се, не всички от тях се различават помежду си и не всички са подходящи за винопроизводство, днес по-малко от 10 от тях покриват големи площи, а също толкова международни сортове имат забележимо присъствие. Сред тях в момента първото място се държи от червения Лиатико, древен сорт, получил името си заради ранното си начало (Iouliatiko, т.е. "това, което се случва през юли" в Гърция), който дава вина с високо съдържание на алкохол. Следват също червените Коцифали и Ромейко, които се отглеждат почти изключително в Ханя, както и бялата Вилана, стар сорт, който, както подсказва името му (от венецианското villano - груб), не е бил много ценен, въпреки че днес се предлагат някои много добре направени варианти. Също така червеният Цардана, от същото семейство като Ромейко, който се среща само в Западен Крит, червеният Мандилари, белите Трапсатири и Видиано (последният е изгряващата звезда на критското лозарство, която "вече пробива в чужбина"). Остров Крит от древни времена е известен по цял свят и със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още „течното зелено злато на о. Крит“. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво – неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие.

Всички вина от този регион
Мандилари

Мандилари

Мандилари (или Мандиларя) произхожда от остров Крит, но се среща в цялата източна част на Егейско море. Счита се за един от най-добрите червени сортове грозде на острова и се отличава с високи танини и забележителни киселини. Въпреки това, ако не бъде контролиран и ограничаван добивът му, може да бъде почти без алкохол. От него се получават вина с дълбок, наситен цвят, по-скоро с леко тяло, които могат да стареят забележително добре. Очарова с деликатни аромати на череша, слива и ликорис. Направата на чистосортови вина от грозде с толкова контрастни характеристики може да бъде предизвикателство, поради което Мандилари традиционно се блендира с други сортове, като Коцифали на остров Крит или Мавротрагано на остров Санторини.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю