Безплатна доставка над 119 лв.

Росалеа Сира Writer's Wine 2021

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 4091

Една от новите звезди на Сакар, Сира е сорт който показва константно качество. 2021 беше благодатна за Сирата в лозето на Росалеа. Гроздето за това вино е брано в последните дни на септември, при захари 24,2 - 24,6% от два различни парцела. Единият от тях е“био”. Ръчно ронкане и мачкане с крака от агроном и енолог. Ферментация в два съда с открита шапка, 750 и 1000 литра. Единият е без предварителна мацерация, а другият е със студена мацерация от 7 дни.
При източването на вината след приключване на алкохолната ферментация и пресоване на твърдите части в кошова преса, самотокът е отделен от пресовите фракции и само той влиза във финалния бленд на виното. Малолактичната ферментация е протекла в бъчви и отлежаването на вината в тях продължава 10 месеца. След изваждане от бъчвите, виното престоява няколко седмици в неръждаем съд за естествено доутаяване.
Подходящо за всякакво месо или ястия от местната кухня като мусака.

 

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Сира

Доминиращи аромати

 • Канела Канела
 • Слива Слива
 • Сладкиши Сладкиши

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Температура на изба Температура на изба

Подходящи храни

 • Червени меса Червени меса
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово, но ще развие потенциала си

Научи повече за продукта

Росалеа

Росалеа

По нежните хълмове на Сакар планина, недалеч от гр. Харманли, при надморска височина от 130м, върху канелени и сиви горски почви, Росалеа отглеждат своите Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин.

Всички от този производител
Тракийска низина

Тракийска низина

В този регион, който включва Южна България, климатът е умереноконтинентален защитен от северните ветрове благодарение на Стара Планина, с добро разпределение на дъждовете. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани повечето от червените сортове грозде. Отглеждат се “Мавруд”, “Мерло”, “Каберне совиньон”, “Червен мискет”, “Памид” и други. Климатичните условия на района благоприятстват получаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина от сортовете “Каберне совиньон” и “Мавруд”. Добрите вина от местния сорт “Мавруд” се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Всички вина от този регион
Сира

Сира

Сира / Шираз - две имена, визиращи един и същ сорт грозде - винопроизводителите от Стар свят използват първото, а тези от Нов свят - второто. Гроздето е наситено тъмно червено и е едно от малкото видове, от които не може да се произведе бяло вино, тъй като дори пулпата на зърното е обагрена в цвят. Виното от сира притежава много типични флорални нотки, които преливат към билки и подправки като бял и дори черен пипер при отлежаване. Тези специфики на сорта много силно се подчертават при бленд с вионие, който все по-често се използва вече не само в Южна Франция, но и по света. Вино от сира може да отлежава с десетилетия, което подсилва ароматите на презряла синя слива и почти ориенталски подправки.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю