Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Изба на седмицата: Villa Melnik

Изба на седмицата: Villa Melnik

29.01.2021
Автор: Seewines Admin

Семейна изба, продължение на 200-годишна история в лозарството, отличена като единствения български производител, влязъл в последното издание на международната класация „50-те най-добри винени дестинации в света“ (Top 50 World’s Best Vineyards) – Villa Melnik заслужено е изборът ни за дебютант в новата ни рубрика „Изба на седмицата“.

На всеки седем дни ще поставяме на фокус производители от портфолиото ни, ще научавате интересни факти за тях и ще можете да купите вината им с отстъпка. Villa Melnik е една от над 200 изби, които присъстват на рафтовете ни – както онлайн, така и във физическия ни магазин Seewines Gallery на бул. „България“ №106 в София.

В престижната класация за най-добрите винени дестинации в света Villa Melnik е поставена на 39-о място, а признанието наистина е голямо. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо преживяване – лозята, винения тур и дегустация, лозарските практики, историята на марката и хората зад нея, връзката с природата, гостоприемството на екипа. На челни позиции в същия списък са някои от най-високооценяваните изби в глобален мащаб – Champagne Taittinger, Château Mouton Rothschild, Château d’Yquem, Maison Ruinart, Opus One, Château Margaux, Antinori, Trapiche, Schloss Johannisberg, Domäne Wachau – повечето от които също са част от портфолиото ни.

Макар и значителен, този успех все пак не е толкова определящ за Villa Melnik, колкото е историята на семейство Зикатанови. Те са наследници на повече 200-годишни традиции в производството. Работят, съчетавайки местни сортове като Сандански Мискет, Мавруд и Широка Мелнишка Лоза с добре познати международни – Шардоне, Мерло, Сира.

Кауза, на която Никола, Любка и Милица Зикатанови са се посветили през годините, е развиването на региона и поставянето му на международната винена карта. В резултат и от техните усилия бяха създадени Мелнишките Винени Маршрути. Посетителите опознават избата и чрез ежегодните събития около Трифон Зарезан, Лазаровден и Джулай Морнинг, както и множество уъркшопи, корпоративни и частни събития.

В платформата TripAdvisor имат Certificate of Excellence от над 5 години, a през 2018 бяха включени в пътеводителя на Крис Лош за „световни винарни, които непременно трябва да бъдат посетени“ (Where to Drink Wine: The essential guide to the world's must-visit wineries).

След като вече разбрахте повече за избата, защо не опитате вината им отблизо? Вижте ги и изберете кои бихте искали да дегустирате.