1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 вина за месец юни от Юлия Костадинова

ТОП 10 вина за месец юни от Юлия Костадинова

10.06.2022
Автор: SeeWines

Много е приятно да се правят летните селекции с вина. Не защото не обичаме зимните месеци и хубаво червено вино до камината, но защото заедно с хубавото време идва моментът на сбирките с много приятели, идва моментът за терасите и морския бряг. 

А там, знаете, виното се лее доста по-обилно! Нека да видим какво ще ни донесе този месец юни, но междувременно се запасете с вино, за да сте подготвени за... ами за всичко. 

Ето и моята селекция с летни и изящни вина за месеца:

ЕЛЕНОВО ШАРДОНЕ 2019

Шардоне с дъб? При това от България? Да, моля! Точно така, Шардонето е най-благодатният бял сорт за отлежаване в дъб, който, ако е интегриран добре във виното, го разкрасява още повече.  

Често сравняват контакта на виното с дъбовите бъчви с гримирането при дамите – когато е професионално направено, то само подчертава естествената красота. Така е и в този случай – Шардонето на Едоардо Миролио от лозята му в с. Еленово (Нова Загора), е естествена красавица, отлично гримирана с висококачествен дъб. Отдавна не бях пила толкова хубаво българско Шардоне в този стил – елегантно и комплексно.

СОВИНЬОН БЛАН "ХАШТАГ" 2020

Каквото и да си говорим, Совиньон блан е сортът, без който трудно ще изкараме едно цяло лято, затова нека да стартираме сезона с този сочен и фин европейски негов представител. Хаштаг Совиньон блан на Ferro 13 идва от Венето в Северна Италия, където обикновено белите сортове са едновременно хрускащо-свежи, но същевременно с добра структура. Това вино не прави изключение. Освен това е много добра идея за подарък, защото след хаштагът # в бялото поле на етикета можете да изпишете името на любим човек или пък пожелание към някого. Или пък само  #Nazdrave!

МОСКАТО ДЖИАЛО СЪН НАЛС МАРГРАЙД 2021

Още едно бяло вино от Италия, при това отново от Северна Италия, но този път нека се разходим до най-хладната зона на Ботуша – Алто Адидже или още Южен Тирол. От тук традиционно идват изключителни, елегантни, свежи и тероарни бели вина. Тоест – идеални за лятото!  

Ето ви един представител на ароматните сортове, от семейство Мускатови – Москато Джало, но в хладната зона добил звънлива свежест и фина цветистост във вкусовия аромат. Разбира се, неговото ДНК ни казва, че сортът произхожда от Близкия изток, както и останалите Мускати, но е от по-„умерените“ роднини, заедно със своя братовчед Дребнозърнест бял мускат (Muscat Blanc à Petits Grains), по-известен у нас като... Тамянка!

БЯЛ БЛЕНД ТЕРАС БЛАН ШАТО ПЕСКИЕ 2021

По-лекият и фин бял бленд, без контакт с дъб, от моето любимо Chateau Pesquie, е интересен купаж от Вионие &  Русан & Клерет & Гренаш блан. Блендът е типичен в някои имения в Южна Франция (като това), но като цяло не е много често срещано явление. Такава сортова структура чисто и просто осигурява едно прилично тяло и сочност на ароматния профил, но обърнете внимание на заглавието на виното – Терас Блан. Как да не го отворите на терасата, нали!?

РИЗЛИНГ КРЕМСТАЛ 2020

Както няма лято без Совиньон, така няма и без Ризлинг! Ето едно произведение на изкуството от Кремстал, Австрия, истински класик от лозята Weinzierlberg, Sandgrube и Gebling (наред с други). Между другото мястото Gebling е споменато за първи път като отличен тероар за отглеждане на лозя още през 1284 г. Вината от местността Gebling са минерални и силно изразителни. Вината с произход Weinzierlberg пък са винаги много добре структурирани, благодарение на съкровището, скрито в почвата – льосът. Предствете си сега комбинация от двете и щипка бял пипер. Ето, на прав път сте...

ДЕЛАС ВИОНИЕ 2020

Delas е един от емблематичните производители от долината на Рона във Франция, където е и родината на сорта Вионие. Той е интересен и лесно се харесва на хората, защото дава бели вина със сатенено гладка, но плътна структура и много атрактивни, сладостни аромати на зрели праскови. Звучи добре, нали? В по-сложните вина от тероарите на Северна Рона се откриват и много изразителни кремъково-минерални нотки, които балансират тази сладост.

Виното, което влезе в селекцията на месец юни, е един достъпен представител тъкмо на тази стилистика, и от легендарен производител.

ОРОКИАРО ПРОСЕКО

Продължаваме да се движим в посока „виното, без което не можем през лятото“. А какво е лятото без просеко? Отговорът е (като в един стар виц): „скапано“. Затова не оставайте без просеко – тази достъпна пенлива напитка, особено ако е Оро Киаро и особено ако е от Валдобиадене, Италия.

Просекото на продуцента Маги Халваджиян се отличава с нежен и балансиран, леко флорален аромат и вкус, освежаващ ябълков финал и е прекрасно презентирано в бутилка, чийто релеф изряазява топографията на местността, където са лозята.

БЕЛИНИ ЧИПРИАНИ 

Просеко вече имаме, какво да добавим към него? Праскови, разбира се! Не обикновени праскови обаче, а нежните бели праскови, които са просто божествена наслада, и на които се дължи вкусът на оригиналния коктейл Белини – смес от просеко с пюре от бяла праскова. За историята на тази необикновена напитка е изписано много, можете да разгледате повече тук, но това, което е редно да запомните, е, че има множество имитации и един оригинал. И този оригинал се прави единствено във Венето, Италия, като се смесват точно определени количества висококачествно просеко с пюре от бяла праскова. Това е Bellini Cipriani.

КОЛОРИТО РОЗЕ 2020

Розовата вълна, която започна преди около 15-тина години, за щастие научи много хора да посягат към розето като алтернатива на червеното вино през летните месеци. Какво е розето? То е вино, произведено от червено грозде, но по бялата технология. Тоест сокът прекарва много малко време в контакт с ципите на гроздето (затова е и съвсем леко обагрено до розово, вместо тъмно червено), ферментира на по-ниска температура и така запазва свежестта си.

В случая с този сребърен медалист от престижния винен шампионат International Rose Championship, блендът е много интересен и се състои  от цели пет сорта: Сира, Сензо, Пино ноар, Широка мелнишка и Ранна мелнишка лоза. А мога да ви уверя, че в момента е в топ форма, една година след реколтата си!

БЕЛГУАРДО РОЗЕ ТОСКАНА МАЦЕИ 2021

Поредното италианско предложение в тази лятна селекция, но какво да се направи, като Италия - това е лято, море с дъх на розмарин, портокали и маслини! Представям ви едно розе от сортовете Сира и Санджовезе, което идва от сърцето на Ботуша – Тоскана. Производителите – Маркези Мазеи, са сред най-изявените винари на областта.  

Розовото им изкушение от серията Белгуардо е едно достъпно вино, което мога да нарека „най-добрия приятел на храната“, заради своята великолепна структура и отлично запазена плодова свежест. Друго основно предимство, заради което това розе спечели сърцето (и небцето) ми, е че е пикантно и сухо до финала на вкус.

Наздраве и дано този юни ви зарадва с много приятни винени емоции!