Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Вино и храна
  4. Подходящи вина за агнешко

Подходящи вина за агнешко

28.04.2022
Автор: Seewines Admin

Няма да е преувеличено ако кажем, че розето това е най-добрият приятел на храната! И, естествено, обяснението е съвсем просто: ако бялото вино се препоръчва главно с риби и бели меса, а червеното вино се приема, че върви с червено месо, скара и стекове, къде е розето? Много просто – по средата. А къде е агнешкото месо? Също по средата! Ето как тези двама партньори се избират по естествен път, заради своята подобна природа. И все пак има ли за агнешкото месо и друга „сродна напитка“ отвъд розовото вино?

За щастие – да. Всяко друго червено вино, което е по-свежо, по-плодово, по-младо и изобщо търпи леко охлаждане, е прекрасен алтернативен избор. Също така можете смело да посегнете към някои пенливи версии на розета или червени вина като пет-нат или ламбруско, отново такива, които се поднасят охладени. И все пак розето си е розе...

Нека да припомним каква е природата на това прелестно вино, което се смята, че се е родило под слънцето на Лазурния бряг в Прованс.

Розе по дефиниция е вино, направено от червени сортове грозде, но по бяла технология. Тоест напитка с аромат и характер на червено вино, но със свежестта на бяло вино. Съчетава качествата и на двете, но по един дискретен и очарователен начин, а нежният му розов цвят го прави още по-атрактивно, особено за дамите. Което, впрочем, е крайно несправедливо по отношение на силния пол. И напук на стереотипите се оказва, че все повече мъже го избират в летните жеги. На тях ние казваме браво!

От червените вина бихме искали да обърнем внимание на българския сорт Мавруд, но в онази му версия, в която е запазена неговата плодова прироода, почти без или с много малко контакт с дъбова дървесина – плодов и пиперено-пикантен. В селекцията тук ще намерите подобни предложения.

Характерът на по-ефирният като обагряне (но не и като структура) Пино ноар също го превръща в подходяща „партия“ на вашето уханно агнешко. Като тук отново избираме по-свежия, по-северния стил, с по-малко отлежаване в дъб, ако е възможно.

Купажът, който напоследък привлича вниманието, между Пино ноар и неговата югозападна „братовчедка“ – Широка мелнишка лоза от долината на Струма, е другото ни предложение. Ако изберете него ще се насладите на перфектна комбинация, особено ако месото ви е подправено с много билки.

Ако пък сте почитатели на традиционните сортове с произход Франция, то тогава можете да избирате между Мерло и купажи с Мерло или Каберне фран, но внимавайте да не са от много топли зони, нито пък твърде отлежали, защото с щурм ще превземат крехкото агне.

И накрая, но не по важност, ви препоръчваме италианският благородник Небиоло! Този безкрайно интересен и многолик сорт с изискан характер и фин парфюм, вероятно е най-сложната, но същевременно – вълшебна комбинация. Насладете му се и не забравяйте – споделеното удоволствие е двойно удоволствие!

 

Специални предложения