Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Шато дю Пиот, Бордо Сюпериор, Малбек Кюве

Шато дю Пиот, Бордо Сюпериор, Малбек Кюве 2015

Изчерпана наличност
За този продукт не е активна отстъпка за лоялна програма.
Арт.№ 0371

В миналото Малбек е бил популярен в Бордо и е влизал в почти всеки един купаж - до 1956г., когато слана покосява реколтата. Chateau de Piote са едни от малкото все още използващи сорта. Докоснете се до това рядко вино и се почувствайте winique…

Алк. 13 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Танини
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Малбек

Доминиращи аромати

 • Къпини Къпини
 • Черна череша Черна череша
 • Ситни червени плодове Ситни червени плодове

Чаша за консумация

За червено вино

Температура

Стайна температура Стайна температура

Подходящи храни

 • Морски дарове Морски дарове
 • Сурово сушени меса Сурово сушени меса
 • Твърди сирена Твърди сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Шато дю Пиот

Шато дю Пиот

Chateau de Piote e в Бордо. Не очаквайте, обаче, семейни гербове, вековна история и целия шум и лъскавина на най-прочутия винарски район в света. Тук, Бордото е обикновенно, направено от истински и прости неща: една жена на трактор, подпомагана от петте й деца, които ръководят семейната винарска изба или, по-скоро, ферма (имат коне, магарета, прасета и пилета). Носталгично и селско Бордо, направено от хармонична бъркотия, Бордото на Virginie Aubrion of Chateau de Piote. Винарната е в Aubie-et-Espessas, в рамките на голямата апелация AOC Bordeaux / Bordeuax Supérieur. Върху 11 от 14 хектара се отглеждат пет червени сорта: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot и два бели: Semillon, Colombard. Почвата е богата на глина и произвежда плодово и ароматно грозде, което съчетава вкус на касис и малина в червените, и на круша, ананас, и лешник в белите сортове грозде.

Всички от този производител
Бордо

Бордо

Бордо е може би най-известният винен регион във Франция. Простира се на 130 километра навътре от брега на Атлантическия океан. През 2018 г. са регистрирани 111 000 хектара лозя, цифра, която остава до голяма степен постоянна през предходното десетилетие. Основните сортове, които се отглеждат тук са Мерло, Каберне Совиньон, Малбек, Пети Вердо и Каберне Фран и от тях се правят различните вина, като всеки производител си има собствен бленд и пропорции на смесване на сортовете. Тук се произвеждат едни от най-известните, най-скъпите и дълготрайни вина в света - всеобщо познати са подрегионите Medoc, Graves, Сейнт Емилион, Померол и много други. Бордо се разделя от река Жиронда на ляв и десен бряг. Характерно за левия бряг (Medoc, Haut Medoc, Graves) е по-сериозното присъствие на Каберне Совиньон в бленда на виното, докато на десния бряг (St. Emillion, Pomerol) преобладава мерлото. Освен с червени вина, Бордо се слави и с производството на бели, основно бленд между Совиньон Блан и Семион, като тук класацията води подрегион Сотерн и водещото Chateau d’Yquem, прославено с комплексното и многопластово, ароматно и сладко ботритизирано десертно вино.

Всички вина от този регион
Малбек

Малбек

Малко известен факт за Малбек е, че това е типичен за Бордо сорт, но почти изчезнал в родината си и станал световноизвестен благодарение на втората си родина - Аржентина. Най-общо казано, типичните вина от френския малбек се характеризират като по-танинови, груби и плътни, докато представителите от Аржентина са по-богати, наситени, сочни и мармаладени. И от двете страни на океана обаче малбек отлежава в дъб, което повлиява комплексността на структурата му и повишава потенциала за отлежаване.

Всички вина от този сорт

Подобни продукти

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю