Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Основи на виното
  4. Международен ден на Порт

Международен ден на Порт

10.09.2024
Автор: Seewines

Порто, портвайн, подсилено вино, десертно вино – всичко това се отнася до съименника на втория по големина град в Португалия – Порто.
Опорто (Порто) е едната от емблемите на Португалия. Другата е корковият дъб.

 Раждането на Портото

 Поданиците на Короната на Обединеното кралство са първопричината за появата на ликьорното вино от Португалия и до днес са най-големият му почитател. След непрекъснатите войни между Франция и Англия, през XVII век англичаните налагат икономическа блокада на червените вина на най-прочутата френска област - Бордо. Точно там Портгалия се намесва и успява да се възползва от своя шанс. Традиционно силните връзки на Британската империя с родината на Вашку да Гама, довели до светкавично споразумение и първите кораби натоварени с ценния товар от бъчви с червено вино потеглили за английските пристанища…Червените вина от живописната долина на реката Дуро се отличавали с шеметна ферментация при високи температури, били много силно обагрени и астрингиращо танинови. За да издържат пътуването между пристанищата на Порто и Ливърпул, търговците им добавяли бренди и така се родил портвайна, който дал началото на цял един нов стил във винопроизводството.

 Как се прави Порто?

 По принцип за производството на порто са разрешени за използване повече от 80 сорта грозде (което го прави своеобразен рекордьор по либералност на регулациите), но от 70-те години на XX вед до днес, когато говорим за портвайн това означва бленд или купаж от пет сорта: Турига насионал, Тинта рориз, Турига франка, Тинта барока и Тинта Као.

 Стилове на портвайна и техните съчетания с храна

Портo е най-разпознаваемото име сред подсилените десертни вина. Днес то може да се намери в различни стилове: Руби, Тауни, бяло и дори розе. Повечето портвайни имат полусладък до напълно сладък вкус. Сладостта на виното се дължи на брендито, което се добавя по време на ферментацията, и именно то спира процеса, като оставя малко остатъчна захар, а съответно - увеличава и алкохолното съдържание до 20 % ABV.

 Руби порто

Рубито се отличава със семпъл, плодов и игрив характер, обикновено е най-достъпно сред портвайн вината. Отлежава в големи дъбови бъчви средно две години, и е сред портове, които са готови за пиене веднага след бутилирането им.

Цвят: рубиненочервен
Аромат и вкус: Забележителна смесица от зрели червени и черни горски плодове, със сливи и фурми. Свежо и младежко, Ruby Port доставя сладост, която се усеща добре, но с фини танини.
Съвети за сервиране: Руби порто е приятно ако се сервира охладено (бутилката трябва да се усеща доста хладна при допир). Може да се съхранява в хладилник няколко седмици след отваряне.
Като се имат предвид свежият му характер, ароматите на малини и черни череши, богатата текстура и по-сладкият стил, Ruby Ports се съчетава с класически десерти като вишнев пай и трюфели с шоколадов ганаш. Опитайте и съчетание на охладена чаша Руби с ароматно синьо сирене и вкусовите ви рецептори ще се преобърнат в ефектен ин и ян баланс на сладки и пикантни нотки.

 Late-Bottled Vintage (LBV) Port

Както подсказва името, LBV порт е Ruby Port, но само от една реколта и може да отлежава до шест години в бъчва, преди да бъде бутилирано и пуснато на пазара.

 Цвят: виолетово-пурпурен
Аромат и вкус: LBV е сладко, с умерена киселинност и по-стегнати танини. Очаквайте вкусови аромати на касис, череша, шоколад и конфитюр.
Ароматите на сушени плодове (особено на сушени сини сливи и стафиди) се смесват със землист (кожен) аспект, минават през флорални мотиви и завършват с бадем и орех.
Съвети за сервиране: LBV е готово да му се насладите веднага щом отворите бутилката. Сервирайте леко охладено. Портовете LBV могат да се съхраняват няколко седмици след отваряне в хладилник.
Съчетайте LBV Port с Queijo da Serra - пикантно, меко сирене, произвеждано в Serra de Estrela в Португалия. Пикантният характер на отлежалия пармезан и класическият Стилтън (английското синьо сирене) също плачат за нежните, сладки нотки на традиционното LBV. Тежко, богато и плътно, LBV не е по-различно от самият черен шоколад, и затова това вино е благоразположено към всичко шоколадово. Шоколадова торта, домашен шоколадов кейк, шоколадово суфле и други подобни - всички те претендират за глътка LBV.

Tawny Port

Сложни и комплексни, всички Tawny Ports (произнася се тони порт) не са така свежи и плодови, колкото тези, които изредихме. По-сдържани, понякога сериозни и често ефирно-сладки, портовете в стила Tawny имат богати, гладки тела, които ви галят като сатен.

 Цвят: Блед, кехлибарен до златист... (благодарение на окислението по време на стареене).
Аромат и вкус: Това вино има ядков, карамелен характер, който често се изразява в маслени и опушено-ванилови акценти в тандем с къпини, зрели череши и крем брюле, но още можете да откриете сушени портокали, сладки смокини и мока, като някои бутилки с обозначена възраст носят неповторими аромати на захаросан пекан с подправки.
Съвети за сервиране: На етикета на повечето вина Tawny Ports има обозначение за възраст: 10, 20, 30 или повече години, което показва средната реколта на гроздето в бутилката. Тони порт не отделят утайка и обикновено може да се пропусне декантерът. Те могат лесно да издържат един месец, след като бъдат отворени (съхранявайте ги в хладилник).
Със своя сладък до полусладък характер, орехови нюанси, сушени кайсии и аромати на манатарки, Tawny Port е естествено съчетание с всякакви ядкови изкушения. Помислете за пай с пекан, бадемови бисквити или португалска торта със солени бадеми и чийзкейк с карамел. Това вино е изключително подходящо с ябълков пай с канела, крем брюле и дори може да допълни пухкавия вкус на кокосовия пай. Макар да се справя с всички видове захарни теми с лекота и решителност, тони порт е напълно способно да си партнира със солената страна на чедър, пекорино и отлежало манчего.

Вижте още от Основи на виното

Този див, див Совиньон блан

Този див, див Совиньон блан

от Seewines Admin , 12.04.2021
Вината на Елена Брукс

Вината на Елена Брукс

от Seewines Admin , 08.03.2021