Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 съчетания на Вино и Храна - специално селектирани от Шеф Севда Димитрова

ТОП 10 съчетания на Вино и Храна - специално селектирани от Шеф Севда Димитрова

25.10.2021
Автор: Seewines Admin

През последните години се наблюдава  огромно развитие на винената сцена и паралелно с нея – на кулинарните изяви в България. Любителите на добре приготвената храна все по-често търсят места, които да изненадват вкусовите им рецептори с нещо ново, различно и запомнящо се. 

Благодарение на световни формати даващи възможност за изява на родни готвачи и запознаването им с широката аудитория, възприемането на едно ястие придобива съвсем друг смисъл. Вече не е само потребност от храна, която да ни държи сити през деня, но и потребност от вкусово и визуално предизвикателство, вид изкуство, пресъздаващо стила и характера на готвача в неговите кулинарни умения, поднесени на чиния. 

Аора е точно такова място в София, предлагащо авторска кухня, съчетаваща различни стилове, като се набляга на български продукти и производители. „Зад кулисите“ стои победителят от втория сезон на Master Chef – шеф Севда Димитрова. Модерните техники и богатото кулинарно въображение, подчинено на сезонни продукти са част от философията заложена в основата на всяко ястие.

За шеф Димитрова и нейният съпруг Никола, ресторант Аора не е просто „перфектната щипка сол“, а симбиоза между обслужване, атмосфера и храна създадена със страст и желание, които превръщат това изкуство в „шедьовър“.  

„Вкусът“ на кулинарното преживяване зависи много от избора на вино към него, неправилният избор може да коства много. За сомелиерите от екипа на Seewines, съчетаването на чаша вино с дадено ястие е като последната подправка, която се добавя към ястието. Виното може да направи финалния резултат страхотен или пък да разочарова небцето ви. Затова сме щастливи, че шеф Димитрова споделя нашето мнение и екипът й с удоволствие би ви съдействал при правилния подбор на вино. Ето и няколко нейни любими съчетания с актуални ястия от менюто на Аора и вина от портфолиото на Seewines.


МОРСКИ ЕЗИК 

Филе от морски език, билково картофено пюре, сотирани и мариновани горски гъби, цитрусов забайон, сос с пушен бекон и смокини" и Шампан Бруно Паяр Премиер Кюве 

Освен, че Шампанско е перфектната комбинация за….всичко, тук морският вкус е комбиниран с плътната структура на картофеното пюре и горски гъби. Деликатните балончета помагат за рестартиране на небцето, което прави всяка хапка като първа, а лекият препечен аромат присъщ за Шампан се комбинира перфектно с пушеният бекон.





ЖАБЕШКО БЛАТО 

Сотирани жабешки бутчета със зелени подправки, поширано яйце, пюре с див лук, чеснова майонеза" с Совиньон Блан Флореадо.

Свежият и „зелен“ аромат на Совиньон блан се съчетава перфектно с пюрето от див лук и зелени подправки, а високата минералност дава възможност вкусът на жабешките бутчета да изпъкнат още по-ярко.

 

У-ЛЯ-ЛЯ /ЕСЕН/ 

Пържени калмари, глейз с карамел и джинджифил, бадемово пюре, доматен релиш, пикантна майонеза с юзу кошо" и Пинк сайд ъф Рубин Georgiev & Milkov

Малко са вината, които могат да устоят на нотките на умами в това ястие, но ще се изненадате колко добре стои тук това родно розе. Направено от 100% Рубин, виното има Провансалски характер, което го прави перфектен избор за пикантните вкусове, а свежите плодови аромати са в абсолютен синхрон с доматения релиш.

 

ФОА ГРА 

Печен гъши дроб в лозови листа, сотиран спанак, сос с понзу и соев сос" и Пино Ноар Жевре Шамбертан 

Гъшият дроб е с наситена структура, която изисква нещо с по-висока киселинност да „пререже“ богатият вкус. В същото време деликатните аромати на ситни червени плодове придават допълнителна комплексност на азиатския мотив.

 

ПАТEШКО ФИЛЕ

Патешко филе, крем с карфиол и кашу, глазирани горски плодове, печено цвекло, панко трохи с шамфъстък, сос Мадейра" и Рубин Georgiev & Milkov

Рубин е сорт, който се характеризира с аромати на горски плодове и средни към високи танини, напълно подходящи за това ястие. При толкова комплексна храна, често сосът е нещото, което има най-голяма тежест при комбинация с вино. Тук определено мощният, но в същото време деликатен Рубин подхожда на соса от Мадейра.

СЪРФ ЕНД ТЪРФ

Глазиран млечен телешки език, пипало от октопод, картофени паризиени, сос Холандез" и Пино Гриджо "Хил"

Структурата на това вино е водеща в тази комбинация. Свежият минерален характер и леки плодови нотки не променят в никаква степен ястието, но действат като буфер, подсилвайки неговите вкусове. 

 

ФАЗАН

Балотин от фазан, рагу със зелена и черна леща, печено брюкселско зеле, сос Жу" и Mавруд Georgiev & Milkov

Любимото ми съчетание за това интересно ястие е с един от най-значимите и интересни български сортове. Мавруд се свързва с микс от аромати на ситни червени и черни горски плодове и средни танини. Георгиев и Милков са едни от майсторите на този сорт и виното е с перфектен баланс между танини и киселини, което го прави много подходящо за дивечово месо. Леката землиста нотка работи перфектно с лещата в ястието.

 

ТОКАЧКА

Филе от токачка сюприйм, жито с цвекло и камембер, пюре от целина и пащърнак, туршия от царевица, Мадейра сос" и Неро д'Авола "Нърд"

Ястието е комбинация от деликатното месо на токачка в комбинация с ярки вкусове от цвекло, целина, пащърнак и туршия от царевица. Неро Д‘Авола е сорт от Сицилия с богато плодови аромати и много деликатни танини. Съчетанието му с това ястие допълва ароматите от соса, без да замаскира основните му компоненти.

 

ФАГОТИНИ 

Пълнена паста с крем от пармезан, сос с кестени, пяна от кестени и коняк, трюфел, печени лешници" и Oмброне Купано

Нищо не е по-силна препратка към есента от вкусовете на кестени, трюфел и печени лешници. Именно затова смятам, че това „есенно“ вино се комбинира перфектно с това ястие. Землистите аромати и нотките на сушени подправки са фокуса при избора на това вино.

ШЕХЕРЕЗАДА

Марокански кейк с рас ел ханут, пишмание, крем от моркови,  мариновани сушени кайсии, сладолед с тахан, бял шоколадов сос и Ризлинг Фом Шифер Трокен (сухо)

Ризлинг е може би кралят на сортовете за комбинация с екзотични съставки, а тук те са в изобилие. Високата свежест, цветистите нюанси и аромати на костилков плод отличават всяка една съставка в този десерт и в същото време превръщат всяка хапка в симфония.

 

 

Специални предложения

 

Вижте още от Селекция на месеца

ТОП 10 вина за април

ТОП 10 вина за април

от Seewines Admin , 28.04.2022
Италия през лятото

Италия през лятото

от Seewines Admin , 09.08.2019