Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. ТОП 10 вина ОКТОМВРИ

ТОП 10 вина ОКТОМВРИ

03.10.2022
Автор: Seewines Admin

В една доста популярна песен се пееше как без никой да разбере лятото си отивало и идвала есента. Е, докато пиша тези редове, лятото вече (официално) си е отишло и ние посрещаме с отворени обятия и по-топли дрехи настъпващата есен, този красив и шарен сезон с всичките му пъстри цветове и подканящи аромати и вкусове. 

И ако все пак не се забелязали вече видимите проявления на неизбежната смяна на сезоните около вас, то нашата също толкова неизбежна месечна селекция от вина ще ви подскаже, че сме вече в октомври. Те са малко по-сериозни, по-гастрономически, по-сгряващи и по… есенни. Вярваме също така, че традиционно сред избора ни всеки ще открие нещо, което да го заинтригува и провокира да излезе извън зоната си на винения си комфорт.

Блан дьо Вионие 2021, Ален Жом, Долината на Рона, Франция, 28.71 лв

Започваме със сорт, който вярваме, че е сред любимите ви - вионие. Характерен  за Долината на Рона бял сорт, тук той е претворен в непретенциозно, но достатъчно убедително вино от ръчно брано грозде, като лозовите масиви граничат с най-известната апелация в Южна Рона - Шатоньоф-дьо-Пап. Бутилирано шест месеца след реколтата, предимствата на това вино са неговите баланс и свежест, както и интензивните аромати на цветя, бяла праскова и круша - чудесен пример за чистосортово вионие от Долината на Рона, което е предназначено за ранна консумация, но спокойно може и да оставите да отлежи поне три години. Прекрасен като аператив, но достойно за леки ордьоври, а защо не и есенна супа от тиква.  

    КУПЕТЕ ТУК    
 


 

Грюнер Велтлинер Алте Ребен 2021, Райнер Вес, Кремстал, Австрия, 35.01 лв

Вината на Райнер Вес неизменно намират място в нашата селекция, не само защото имаме слабо място за белите (и не само) вина на Австрия, но и защото вече сме непоклатимо убедени в качествата на това, което той прави.

Грюнер велтлинер е най-знаковият и отглеждан сорт на Австрия и спокойно можем да кажем, че е специалитет на Кремстал, където се чувства отлично върху задържащите влага льосови почви.”Алте ребен” значи “стари лозя”, като това указва, че, макар и даващи по-малко количество плод, гроздето от тях има повече потенциал за балансирани и по-концентрирани вина. В случая възрастта на лозята надминава 100 години, като за това свидетелстват свежият, но наситен нос на цитрус и червена ябълка, допълнен с интензивни слоеве тропически плодове, тарт татен и характерния за сорта бял пипер.   
 
    КУПЕТЕ ТУК    

 


Асиртико Воила 2021, Лираракис, остров Крит, Гърция, 92.43 лв

Прекарали сте лятната си ваканция в Гърция и сте пленени от чара на белите гръцки вина? Сред тях вероятно сте открили и новия си любимец асиртико и сега искате да върнете спомена за лятото с вино от този знаков гръцки сорт? Ние сме насреща и откликваме на копнежа с този великолепен образец на асиртико, идващ от лозя с надморска височина 580м в източната част на остров Крит. За тях е използван оригинален посадъчен материал от остров Санторини, който е и родината на сорта. Концентрирани аромати на цитрус, бяла праскова, кремък и билки се допълват на небце от подчертана леко соленовата свежест и минерален послевкус. Комбинирайте с всякаква храна, която идва от морето.

    КУПЕТЕ ТУК    


 


Шато Гран Кавалие, Кот дьо Прованс, Франция, 35.91 лв

Може да се поспори, че октомври не е съвсем време за розе, но това не е обичайното, леко и лятно розе, което пием на плажа или край басейна. Не че не става и за там, но тук наред с прекрасния, искрящ цвят, имаме богат и комплексен нос с аромати на червени плодове, пресен ананас и помело. Прибавете към тях и флоралните и минерални нотки, неизменната свежест на провансалските розета и дългия послевкус и ще разберете защо препоръчваме това вино, което ще се държи достойно и на трапеза с по-сериозни ястия, като патешко и дори телешко. Не споменахме сортовете - без изненади блендът е от гренаш, верментино и сира, все пак сме в Прованс.       
 
    КУПЕТЕ ТУК    


 


Тавел розе “Ле Кретас” 2021, Ален Жом, Южна Рона, Франция, 28.71 лв 

Реално не би следвало да споменаваме, че това е розе, тъй като апелацията Тавел в Южна Рона е уникална с това, че е посветена само и единствено този стил вина. Правилата там позволяват 12 сорта, червени и бели, като финалният резултат задължително трябва да включва гренаш, тук съставляващ 60% от бленда. Като типичен представител на вината оттам, нашият избор е с наситен цвят, доста по-плътен от розетата, с които сме свикнали, като същото важи и за неговото тяло и алкохол. С аромати на пресни ягоди и розови листенца, едновременно комплексно и елегантно, това е вино за вашата компания, което великолепно се съчетава с морска храна, риба на грил, но също и със суши и ястия от азиатската кухня, пък били те дори и пикантни. 

    КУПЕТЕ ТУК    



 

Некай 2014, Дамиян Подвершич, Фриули, Италия, 78.21 лв

Отдавна на настойваните бели, или ако щете оранжеви или кехлибарени вина, не се гледа като на новост или сензация, още повече че това е начинът, по който те са изглеждали в миналото. Фриули, и по-точно малкият регион на Колио, се слави като център на производството на оранжеви вина. Цветът тук се дължи на продължителния контакт с ципите на бели сортове грозде, следван от дълго отлежаване в големи дъбови бъчви или теракотени съдове. Сред пионерите на този стил вина се счита Йошко Гравнер, чийто ученик е бил и авторът на изключителното вино в селекцията ни - Дамиян Подвершич. Сортът тук е фриулано, а името му само́ подсказва, че е специалитет на Фриули. Контактът с ципите тук е между 60 и 90 дни в дъбови бъчви, след което виното отлежава още три години в големи дъбови съдове и една в бутилка. В допълнение можем да разкрием, че през 2014г. реколтата е поразена на 100% от т.нар. благородно гниене, което е добавило и своя отпечатък (мислете за мармалад от портокалови кори) към вече комплексните аромати и вкусове на сушени плодове, билки, мед и ядки. Препоръчваме консумация на температура от 15 градуса. 
 
    КУПЕТЕ ТУК    

 

Сансер Руж Л’Ансиен Вин 2019, Фурние, Сансер, Франция, 53.91 лв

На една от последните ни редовни дегустации, посветена на Сансер, нашите гости бяха изненадани да узнаят, че вината оттам могат да бъдат и с цвят, различен от белия, както и от сорт, различен от совиньон блан. Реално в най-известната апелация в Долината на Лоара до преди появяването на филоксерата е доминирал пино ноар, като едва след като е намерен “лек” за тази напаст, лозята са презасадени с обичания совиньон блан.

Вино от пино ноар продължава да се прави в Сансер, в розов и червен цвят, а именно предствител на последния ни спечели безусловно на гореспоменатата дегустация. Класически пино ноар от хладен климат, носещ богатство от аромати на пресни, зрели червени плодове, опушено дърво и килим от есенни листа, характерна приятна свежест и удоволствие от всяка глътка. Съчетайте го с червени меса, може и задушени, осо буко или телешко по бургундски.
 
    КУПЕТЕ ТУК    

 

Примитиво Дуе Трули 2021, Албеа, Пулия, Италия, 18.81 лв 

Знаем колко харесвате примитиво, признаваме - ние също, затова бързаме да насочим вниманието ви към този прекрасен образец на сорта и дори стила на вината от Южна Италия, и в частност Пулия.

Избрахме го заради дълбокия му цвят и прелъстителните сортови аромати на зрели плодове, като къпина и череша, нотките на сладки подправки, както и изключителния баланс между меките танини и деликатната свежест. С падането на температурите през сезона виното заслужава да намери място на трапезата ви, където ще донесе удоволствие и радост без излишна претенция и също така важно - без прекомерен алкохолен градус.     

    КУПЕТЕ ТУК    




 

Амароне дела Валполичела DOCG Класико 2015, Спери, Валполичела, Италия, 94.05 лв

И сега ако кажете, че октомври е прекалено рано за едно от най-класическите вина на Италия, ние ще отвърнем, че за нас (почти) всяко време е подходящо за амароне, особено когато става дума за производител като Спери.

Блендът е от традиционните за Валполичела червени сортове, като тук водещи са корвина и корвиноне. Ръчно се избират най-хубавите гроздове, които в последствие се сушат около 100 дни. При този метод, известен като апасименто,  зърната губят около 40% от теглото си, но се концентрират ароматите и вкусовете, както и се вдига потенциалнияТ алкохол.  

Резултатът е плътно и мощно вино, рядко елегантно, но и изпълващо, с букет от наситени аромати и вкусове на сушени плодове, вишна и подправки, за което са помогнали общо над 3 години отлежаване в различен формат дъбови съдове, плюс година в бутилка. Ако не сме ви убедили още, реколта 2015 е считана за една от най-добрите за Валполичела. 

Съчетайте с червени меса, дивеч или зрели сирена, а също така му се насладете и като десерт след обилна вечеря. Последното, съвет от нас, в комбинация с черен шоколад. 

    КУПЕТЕ ТУК    
 

Шато Д’Aрмайак, Пойак, Бордо, Франция, 187.11 лв

Завършваме с нещо традиционно, което ще донесе истинско удоволствие, както на любители, така и на ценители на класически, отлежали вина. 

Шато Д’Aрмайак фигурира в историческата класификация от 1855г. на вината на Бордо и се намира в една от четирите най-престижни апелации на Левия бряг на Гарона и естуара на Жиронд - Пойяк. Там доминират насажденията от каберне совиньон, като това намира отражение и във въпросното вино от реколта 2010, където сортът съставлява 60% от бленда, следван от мерло, каберне фран и щипка пти вердо. 

Реколта 2010 се характеризира като суха, но сравнително хладна, без прекалени горещини, с достатъчно слънце и валежи в правилното време, или една от забележителните реколти в дългата история на Бордо.

Лично се убедихме в качествата на виното, което в момента е в отлична форма за пиене. Повече от достатъчно концентрирани аромати на черна череша и тост, като на небце плодът продължава да е консистентен и преплетен с нотки на ванилия, кафе и препечена ядка. Добавете благородството от отлежаването, заоблените танини и дългия финал и ще добиете приблизителна представа защо го препоръчваме безусловно. 

Както вече традиционно отбелязваме, трудната част със селекцията на вината сме я отметнали. За вас остава само и единствено по-леката част - да им се насладите в компания на любими и близки. Наздраве!

    КУПЕТЕ ТУК