Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Загрей е другото име на Мавруда

Загрей е другото име на Мавруда

30.09.2024
Автор: Seewines



 Загрей – избата от Западна Тракия, е не само другото име на сорта Мавруд, но и другото име на биологичното земеделие в тази част на България.

Действително една много специална винарна, където чистотата в лозята и избата е от първостепенна важност за екипа, а като че ли и в отношенията между тях. Някак си влизате в едно малко царство на пълна хармония и единение с природата. Много е приятно!

„Царството“ се намира в пловдивското поле, в местността Старите лозя, на 3 км след Поповица в посока Първомай. Избата и дегустационната са разположени на известна височина сред лозята и след като се изкачите и се обърнете, пред вас се разстила изключителна гледка на прекрасно поддържани лозя в едно зелено море.


Специалността на Загрей без никакво съмнение е Мавруд, емблемата на Тракия, но тук ще видите колко много лица има този червен сорт – от нежното им розе в серията Hand Made, през изцяло натуралното вино Minimum (защото е с минимум намеса и по-истинско това лице не може да бъде), до сладкият Мавруд Noble направен от 3 месеца засушени на слънце зърна от Мавруд. Но безспорната перла в короната на Загрей това е Vinica. Може би най-отличаваното и награждавано българско вино. Всяка реколта Vinica е шедьовър! Специфичните й качества се дължат на един метод, който винарите на Загрей взаимства от Северна Италия, а именно методът appassimento, по който се произвеждат едни от най-великите вина на Венето – вината Амароне. Аppassimento е специфична техника на естествена дехидратация на гроздовото зърно или казано простичко, на засушаване на гроздето, което се извършва върху специални дървени скари, за около 60 дни. По този начин се постига забележителна, естествена концентрация на захари, киселини, цвят и аромати. После почти стафидиралото грозде с смачква и ферментира заедно с чепките. Отлежава 18 месеца в дъбови бъчви от български дъб и още 12 месеца в бутилката и така потенциалът му за съхранение нараства на до 15 години живот!


За пръв и последен (засега) път в България тази практика е приложена именно от Загрей и тъкмо Мавруд дава най-изумителните резултати, разкривайки дълбочина и комплексни нотки на подправки, шоколад, бергамот, кожа и кардамон, и прави известна не само Загрей, но и цяла България.

Началото на Загрей е поставено със засаждането на лозовия масив през 1998 г., а днес лозята са 120 ха, засадени основно с Мавруд, Каберне совиньон, Сира и Мерло и белите Рикат и Димят. От 2010 лозята се отглеждат според европейските нормативи за биологично лозарство, а от 2013  Загрей има официален сертификат за био производство. Растенията се третират само със серни препарати, извлеци от растения и щамове микроорганизми, които имат инсектициден ефект.

Основна движеща сила на  Загрей  е Димитър Костадинов – управител  и съсобственик заедно със семейството си. Завършил е индустриален мениджмънт в София, след това Мехатроника със специализация на тема комуникационна техника в Линц, Австрия, където среща съпруграта си.

През 2007 г., на 27 години, се връща в България, за да оглави винарната. Несъмнено човекът, който стои зад забележителни вина като Vinica и Minimum, се отличава със смелост и въображение, експериментаторски дух, ясна визия и още нещо много важно: не просто внимание към земята и лозята, а цялостно познаване на природните процеси и разбиране за виноделието като част от един природен кръговрат.

Заедно с него през 2007 започват енолозите Татяна Стефанова и Мария Донева. По-късно, след 2014, се появяват Гроздена Николова и Димитър Иванов.

“При нас е важна хармонията между хората - и в избата, и в лозята. Имаме пълно доверие и синхрон помежду си“, споделят винарите от Загрей и напомнят, че името на винарната е взаимствано от древно тракийското име на бога на виното и веселието Дионис, затова, смятат те, във вината им има и доза мистика…


 

**Вината на изба Загрей можете да закупите с -10% отстъпка в периода 1/10 - 31/10/2024 г.

Вижте още от Селекция на месеца

Италия през лятото

Италия през лятото

от Seewines Admin , 09.08.2019
ТОП 10 вина ЯНУАРИ

ТОП 10 вина ЯНУАРИ

от Seewines Admin , 30.12.2022
ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

ТОП 10 вина МАРТ | от Amuse Bouche

от Seewines Admin , 02.03.2023
Belgian Owl – 100% тероарно уиски

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

от Seewines Admin , 21.12.2022