Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Една изба разположена в сърцето на региона за Кортезе.

Една изба разположена в сърцето на региона за Кортезе.

06.07.2021
Автор: Seewines Admin


Обгърната от традиции и автентичност, историята на Вила Спарина ни връща назад във времето до 1700г. Тогава познат, като аристократичен имот разпрострял се измежду лозовите масиви на Монтеротондо, регион считан, като най-добрия за производство на Кортезе. Днес Вила Спарина е винен комплекс заобиколен от 100 хектара собствени лозя, освежавани от Лигурския бриз и докосвани от слънцето. 

От самото основаване през 1970 година, фамилията Мокагата залага основно на местните сортове – Кортезе и Барбера. В центъра на производството е поставена земята, като символ съчетаващ историята и културата на региона. 70 хектара са отделени за производство на Кортезе, сорт използван за направата на прословутото вино Гави ди Гави, а в последствие и за деликатно пенливо вино отлежаващо 30 месеца на фините утайки. Останалата част е предназначена за Барбера. Вината са разпознаваеми по техният отличителен характер, комплексност и неповторим вкус. Гави ди Гави пленява със своят нежен, минерален и балансиран профил, а Барбера разгръща широка гама от ситни черни плодове и кадифени танини.

Вината са презентирани в бутилка с уникална форма отразяваща връзката между минало и бъдеще. При реставрация на избата, дизайнерът Джакомо Берсанети е пленен от формата на антична ваза, минала през различни периоди на времето, но запазила чара си. Така силуетът се превръща в отличителна емблема, изящно пазеща вината на Вила Спарина и до днес. 

Освен висококласни вина, през 2004 към избата е добавена и хотелска част с Мишлен ресторант предлагащ традиционните за региона вкусове, поднесени по иновативен начин. Посетителите на комплекса могат да се насладят на спиращите дъха гледки към лозовите масиви с чаша вино и незабравима емоция.