Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Мотото на изба Хараламбиеви е - ВИНОТО е нашата ЛЮБОВ – ЛОЗЕТО е нашия импулс!

Мотото на изба Хараламбиеви е - ВИНОТО е нашата ЛЮБОВ – ЛОЗЕТО е нашия импулс!

01.07.2023
Автор: Seewines

Водени от идеята, че тероарното вино се създава на лозето, дълго време всичките им стремежи и усилия са насочени там. Започват със стари текезесарски лозя югозападно от Плевен, които преструктурират на двата бряга на река Вит в района на селата Садовец и Петърница – левия с мощни добре структурирани почви, дренирани от терасата на реката и десния с плитки сиви горски почви върху карст. 

 

Димитър Хараламбиев влага немско ноу-хау и отчитайки спецификите на региона създава четири прекрасни лозя, където се вплитат световни и местни сортове за да получи гроздя, чрез които във виното да изрази максимално тероара. Така на лозе Дъбника има Рубин и Каберне фран; на лозе КалугерицаПино ноар и Дорнфелдер и на Петърнишките баири Совиньон блан и Гевюрцтраминер на лозе Над Пещерите и екологичните PIWI (за повече знания виж https://piwi-international.de/en/) сортове (които се отглеждат без пестициди!) Кайлъшки мискет, Соларис, Мускарис и Каберне Кортис на лозе Могилите

 

Сега се винифицира в новоизградената изба в лозе Дъбника, на пътя Плевен-София в района на село Горни Дъбник, където е изградена и съвременна дегустационна зала и може да се опитат всички  вина на изба Хараламбиеви. Фокусът им е върху ефирността и чистотата на ароматите, обладани от мощната изразителност на тероара  за да се получат феерия от цветове, аромати и вкусове във всяка чаша, във всяка глътка вино. Така обединяват усилията си в няколко уникални проекта специално за любителите на хубавото вино!.