Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. От градинско парти до романтична вечеря на открито – Топ 5+5 вина за „навън“

От градинско парти до романтична вечеря на открито – Топ 5+5 вина за „навън“

16.06.2021
Автор: Seewines Admin

С нарастване продължителността на деня и редовното повишаване на температурите, неимоверно на всички ни се иска да прекарваме повече време навън. Без значение дали слънцето грее с пълна сила или просто усещаме топлината на въздуха под някой навес, всичко ни се струва по-приятно на открито. Уикендите се превръщат в звучни срещи с роднини и приятели на естественият зелен фон в някой парк или градина, вечерите са осветени от романтичната светлина на луната и звездите, а дневните разходките завършват с погледи вперени в чистото синьо небе. 

Във време като това нуждата от „сериозни“ вина намалява и на преден план идват тези, които ни помагат за изживяване на момента. Лежерни, необременени и лесни за разбиране във всяка ситуация, с многоцветна компания и подходящи за всички ястия носещи вкусът на лятото. 

Петър Бакалов и Деан Грозев избраха своите топ 5 вина за всичко, което може да предложат топлите месеци на открито.

Летният сезон предразполага към безгрижие и приповдигнато настроение. В унисон с подобни емоции са и вината, които съм избрал. Те улавят слънчевото настроение и са необходимата добавка към перфектния летен ден.

Това е селекцията на Петър Бакалов:

 

Совиньон блан и Шардоне, НМ Кюве бианко, Налс Марграйд 2020, Алто Адидже, Италия - 20,90 лв.

Вино идващо от най-северната част на Италия. Купаж от Совиньон блан, който придава свежи зелени нотки, усещане за прясно окосена трева и цитруси, и Шардоне добавящо структура и зрял жълт плод.

  1.  
  2.  

 

  1.  

 

 

  1. Ле Бек Фан блан, Тардю-Лорен 2019, Долината на Рона, Франция - 25,90 лв.

"Екзотично" кюве с рафинирани и нежни аромати, които се разкриват в чашата. Перфектен акомпанимент за вашия летен обяд. Подходящо за различни и по-наситени стилове кухня.

 

 

 

 

 

 

  1. Розе Прованс Льо Параду, Шато Пеские, 2020, Прованс, Франция - 28,90 лв.

Това розе е класическа комбинация от Гренаш, Сензо и Верментино. Много блед цвят, с жив нос от червени плодове и цитруси. Небцето потвърждава свежите нотки  на ситни червени плодове и розова праскова.

 

 

 

 

 

  1. Барбера де Монферато, Вила Спарина, 2018, Пиемонт, Италия - 36,90 лв.

Барбера е сорт отстъпващ място на по-известният си съсед – Небиоло в Пиемонт, но виното, което се произвежда е наричано „виното на хората“. С аромати на ягоди и вишна, структурата подобаваща на лежерните вина е с ниски танини и високи свежи киселини.

 

 

 

 

 

 

  1. Ле Бек Фан руж, Тардю-Лорен 2019, Долината на Рона, Франция - 25,90 лв.

Подобно на белият бленд споменат по-горе, това вино има типичните за Долината на Рона характеристики, но в по-лек и неангажиращ облик. 

 

 

 

 

 

 

През всички пътувания и места, които съм посетил, най-голямо впечатление имам от културата на местните. Хората с чаша вино в ръка и порция паста, застанали до величествените фонтани в Рим през лятото,  на площади разказващи вековни истории са пример как да се потопим в момента. Ето и няколко вина, които предразполагат за такива моменти.

Селекцията на Деан Грозев включва:

 

Лурейро Мурос Антигош, Анселмо Мендеш 2020,, Миньо, Португалия - 18,50 лв.

Ръчен подбор на гроздето и ферментация при контролирана температура. Сорт не толкова популярен извън Португалия, използван за семпли вина с висока, освежаваща киселинност, нисък алкохол и аромати на акация и цитруси. 

  1.  
  2.  
  3.  

 

 

  1.  
  1. Грило, Феудо Дисиза, 2019, Сицилия, Италия - 23,90 лв.

Тази кръстоска между Катарато и Мускато ди Алесандрия, която обикновено се използва за направата на традиционните за острова вина Марсала, тук смело се превъплъщава в едно свежо бяло вино изпълнено с нотки за сочни жълти плодове и бели цветя.

  1.  
  2.  

 

  1.  

 

 

  1.  
  1. Ризлинг, The Courtisan, Уайлд енд Уайлдър, 2018, Южна Австралия, Австралия - 36,90 лв.

Един див ризлинг от далечната Австралия. Само най-доброто грозде се избира за направата на това вино, използва се най-чистият плодов сок за максимално запазване на плодовият профил. 

 

 

 

 

 

 

  1. Цвайгелт Розе, Фреш & Ийзи 2020, Вайнгут Лет, Долна Австрия, Австрия - 22,00 лв.

Фреш & Ийзи изцяло описват характера на това вино. Свежо и супер лесно за консумация. Нотки на сочни горски плодове, пролетни цветя, зряла праскова и грейпфрут.

 

 

 

 

 

 

  1. Пино Ноар Монсабл, Алианс Уайн 2019, Лангедок-Русийон, Франция - 19,90 лв.

Един модерен Пино Ноар от Южната част на Франция. Избран заради своят наситен плодов аромат на диви ягоди, малини и силно изразена череша. Вино, което без проблем може да оставите в хладилника малко преди консумация.

Вижте още от Селекция на месеца

ТОП 12 вина за 2021 година

ТОП 12 вина за 2021 година

от Seewines Admin , 23.12.2021
10 вина - 10 лица

10 вина - 10 лица

от Seewines Admin , 02.04.2020