Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Зад сцената
  4. 10 класически вина

10 класически вина

16.01.2020
Автор: Seewines Admin

Те са универсалният език, на който говорят сомелиерите по цял свят, и по наличието им ще познаете добрия винен лист – от Париж до София, от Ню Йорк до Йоханесбург

Този месец бих искал да ви запозная с така наречените класически вина. Те представят определени сортове, които се отглеждат в определени региони, и се произвеждат по начин, обособил се като традиция. Тези вина служат като еталон. Те са първообраз и именно те са първата стъпка, която всеки прави, опознавайки света на виното. Ще използвам няколко примера.

Шардоне е добре познат сорт, който се отглежда в цял свят. За класически пример на този сорт обаче винаги имаме предвид Бургундия и най-вече Шабли. Когато отваряме бутилка Шабли, имаме определени очаквания: виното е сухо, с леко тяло, свежо, с аромати на цитрус и зелена ябълка и подчертан минерален характер.

Друг пример е Бароло. Сортът е 100% Небиоло. Цветът е гранитен/рубинен, усещате аромати на череша, вишна, сушени червени плодове, роза, тютюн и трюфел, ако има отлежаване в бутилка. На небце Небиоло се характеризира с висока свежест, високи танини и средно към високо алкохолно съдържание (13.5 - 14.5%).

Класическите вина са толкова постоянни в стила си, че са предпочитани от винените експерти и специализирани училища за дегустации. Когато ги дегустирате, може да се упражнявате да запаметите определени характеристики като цвят, аромат, как чувствате присъствието на танините, алкохол и киселинност, което ще ви помогне да станете по-добър дегустатор. По-доброто разбиране ще ви помогне за по-доброто изживяване при консумация на вино.

Ето десет предложения от SeeWines, с които ви насочвам към класиките в света на виното:

1. 2018 Grüner Veltliner Fresh & Easy, Weingut Leth, Ваграм, Австрия - 19.90 лв.
Грюнер Велтлинер е многообразен австрийски сорт, който в най-леката си форма е прекрасно всекидневно вино. Това, което е направил Франц Лет, е точно Fresh & Easy - свежо, с типичните за сорта пиперливи нюанси. Грюнер, който считам за класичеко лице на Австрия.

2. 2018 Mmm… Chenin Blanc Grande Cuvée, Fournier Père et Fils, Лоара, Франция - 19.90 лв.
Всъщност Шенин Блан произхожда от долината на р. Лоара. Да, Южна Африка произвежда страхотни вина от този сорт, но нека първо се запознаем с родното му място, а именно “Градината на Франция”, както наричат долината на Лоара.

3. 2017 Riesling Trocken Vom Schiefer, Ansgar Clüsserath, Мозел, Германия - 26.90 лв.
Когато говорим за Ризлинг, то най-напред го свързаваме с долината на р.Мозел. Едва ли има друг сорт, който толкова ясно пресъздава връзката между почви и идеята за “минералност” във виното. Толкова свеж, плодов и ефирен - този ризлинг е сред най-пленяващите вина, които съм пробвал.

4. 2018 Chablis, Bernard Defaix, Бургундия, Франция - 39.00 лв.

Шабли е регион, който няма нужда от представяне, но пък името Bernard Defaix определено заслужава внимание. Това е сред любимите ми производители от региона – изключително кристален и елегантен стил и същевременно олицетворение на класическо Шабли.

5. 2016 Chardonnay Vintner’s Reserve, Kendall-Jackson, Калифорния, САЩ - 33.00 лв.
Ако харесвате онези шардонета, които изобилстват с аромати на зрял тропически плод, мед, масло и ванилия, то Kendall-Jackson ще ви даде точно това. Любимото вино на Нанси Рейгън е истински архетип за калифорнийско шардоне.

6. 2016 Pinot Noir Bourgogne AOP, Frédéric Magnien, Бургундия, Франция - 33.00 лв.
Производители от цял свят се опитват да работят с този изключително капризен сорт, но за да разберете защо пино ноар е сред любимите на всеки винен любител, то Бургундия е закон!

7. 2015 Nebbiolo Langhe DOC, Luigi Oddero, Пиемонт, Италия - 37.90 лв.

Бароло и Барбареско са епитом за Небиоло. Но тук разширявам територията и се спираме на по-обширния регион – Ланге. Страхотен производител от топла реколта като 2015 – да ви запозная с него е да ви запозная с едно от любимите ми вина.

8. 2015 Chianti Classico DOCG, Val delle Corti, Тоскана, Италия - 31.90 лв.
Не разбирам защо вината от Кианти често биват пренебрегвани, като се има предвид какви чудеса правят някои производители със сорта Санджовезе. Не забравяйте, че Кианти е регион, но подходът и стилистиката на определени производители ще преобърнат представите ви за тези вина. Val delle Corti са сред тях.

9. 2016 Shiraz Sister’s Run Epiphany, Dandelion Vineyards, Макларън Вейл, Австралия - 24.90 лв.
Когато говорим за австралийско вино, няма друг сорт, който да представя страната на кенгурата по-добре от Шираз. Българската намеса в лицето на Елена Брукс, която е сред най-ярките звезди в света на австралийското вино, е повод да пием от тази бутилка с голяма доза радост и гордост.

10. 2010 Château Lalande-Borie, Saint-Julien AOP, Бордо, Франция - 119.00 лв.

Това вино определено е върхът в подбора ми за класически вина! Реколта 2010 е сред най-добрите в Бордо през последните двайсет години. 2010 Château Lalande-Borie не е вино за всеки ден, но денят, в който ще го отворите, ще бъде от тези, които ще запомните.

Вижте още от Зад сцената

Хилядолетна винена история

Хилядолетна винена история

от Seewines Admin , 17.01.2020
Виното в САЩ

Виното в САЩ

от Seewines Admin , 25.10.2018
Виното на Нанси Рейгън

Виното на Нанси Рейгън

от Seewines Admin , 04.03.2020
Santa Barbara Country

Santa Barbara Country

от Seewines Admin , 25.10.2018
Представяме Weingut Pittnauer

Представяме Weingut Pittnauer

от Seewines Admin , 26.10.2018
Oregon

Oregon

от Seewines Admin , 25.10.2018