Безплатна доставка над 119лв
 1. Начало
 2. Вино
 3. Вид вино
 4. Бели вина
 5. Шабли Домейн Натали е Жил Февр

Шабли Домейн Натали е Жил Февр 2022

В наличност - доставка до 24 часа в работни дни за гр. София, а за страната - според графика на куриера.
Арт.№ 5585

Това CHABLIS идва от парцели, разположени до село FONTENAY-Près-CHABLIS, в самото сърце на лозята на Шабли.

Върху високи равнини и стръмни хълмове, тези лозя са засадени на каменисти почви (варовик Kimmeridgien), които позволяват умерено производство. Повечето от лозята са на възраст между 15 и 25 години. Някои парцели са засадени от дядото на Жил, Марсел, около 1950/1960 г.

Красив светло лимонен цвят с нежни зеленикави нюанси. Носът е нежен, леко цветист и цитрусов, с нотки на бели плодове и бонбон. Вибриращо свежо, елегантно, леко маслено със сладък плод и деликатна горчивина.

Приятни като аперитив, съчетават се добре със стриди, миди и риба на скара, но също и с традиционни бургундски рецепти като "jambom persillé" (шунка с магданоз).

Алк. 12.5 %

Профил

 • Плод
 • Тяло
 • Сухота
 • Свежест
 • Алкохол

Сорт

Шардоне

Доминиращи аромати

 • Цитруси Цитруси
 • Цветисти аромати Цветисти аромати
 • Минерални аромати Минерални аромати

Чаша за консумация

За бяло вино

Температура

Студено Студено

Подходящи храни

 • Риба Риба
 • Морски дарове Морски дарове
 • Меки сирена Меки сирена

Зрялост

Готово за консумация

Научи повече за продукта

Fevre

Fevre

Семейство FÈVRE е родено преди няколко века в сърцето на лозята на Шабли. Всъщност можем да проследим родословното им дърво от 1745 г. насам. Семейството винаги е работило в лозята. И двамата са енолози, Натали и Жил работят ръка за ръка и си поделят основните задачи. Увлечен от работата в лозето, Жил контролира всичко, което се случва в земите на семейството, като се стреми да запази наследството, предавано от поколение на поколение. По този начин налагат устойчив производствен подход, за да ограничат интервенциите в лозето, което позволява на тероара да изрази своята уникалност. От 2015 г. решават да следват пътя на сертификата HVE (Haute Valeur Environnementale = Имение с високи екологични стойности). Тяхното имение получава сертификат "Имение с високи екологични ценности", ниво 3, не само заради начините на биологично производство, но и заради опазването на околната среда в по-глобален план. Този сертификат, който е най-високото ниво на сертификация според Министерството на земеделието на Франция, оценява всички усилия от създаването от 2004 г. насам. Семейство Февр са част от Union des Grands Crus de Chablis и участват в развитието на най-добрите домейни в Шабли. UGCC позволява да получават отлична обратна връзка от други домейни и перспективи за постоянно подобряване на качеството на вината.

Всички от този производител
Бургундия

Бургундия

В тази област червените вина се произвеждат от един сорт - Пино Ноар, но вината всъщност се различават по качество от леки и обикновени до богати, сложни и наистина величествени. Бургундия се слави със силно “надробените” си лозови насаждения и като цяло веруюто е, че колкото по-малка е площта на лозето, толкова по-добро е виното. Най-добрите бургундски вина идват от Кот д'Ор, ивица от едва 30 мили, разделена в центъра на 2 отделни части; Кот дьо Нуит на север и Кот дьо Бон на юг. Славата на Cotê de Nuits е в червените вина - тук се произвеждат 95% червени вина от гроздето Пино Ноар. Естествено тук са и едни от най-добрите, способни да отлeжават, най-екзотичните и скъпи вина. Côte de Beaune произвежда приблизително 38% бяло вино, 60% червено и 2% пенливо. Сортът за бялото вино е изключително Шардоне, а качеството варира от най-добрите, Montrachets и Corton Charlemagnes, Meursault, Puligny и Chassagne до по-обикновения Macon Blanc. Първите по традиция отлежават в малки дъбови бъчви, докато вината от Macon обикновено са с по-лек характер и съответно добро съотношение между качество и цена. Червените вина от Бон не притежават славата на “събратята” си от Кот дьо Нуит, като тук изключения са тези, които идват от Помар, Кортон и Волне. В общия случай са по-леки по стил, но в зависимост от реколтата могат да покажат потенциал, който успешно съперничи на Côte de Nuits и не само.

Всички вина от този регион
Шардоне

Шардоне

Смело можем да заявим, че това е най-известното бяло грозде и най-разпространеното в света. Разбира се, най-разпознаваеми са вината, идващи от Бургундия (особено Шабли) и Калифорния, не трябва обаче да се подценяват и други региони като Италия, Австралия, Нова Зеландия и дори Южна Америка. Не е лесно да се опишат ароматите на шардонето. Причина за това не е толкова в комплексността на сорта, колкото на податливостта му към допълнителни еноложки техники - като ябълчно-млечна ферментация, добавяща масленост и плътност на тялото и ферментация или отлежаване в дъбови бъчви, привнасящи опушени ванилови, медени и дори канелени нотки във виното, а контактът с фините утайки пък придава тестени, бисквитени нюанси. И всичко това приятно инкорпорирано с плодовите аромати на сорта - тропически плодове като банан, гуава, ананас и костилкови такива - праскови, нектарини и кайсии, понякога примесени дори с цитрусови и ябълкови нотки. Кои ще са доминиращите аромати зависи от климата - по-топлите региони ( Калифорния, Австралия) извикват на преден план тропическите такива, умерените ( Южна Бургундия, Нова Зеландия) - костилковите, докато по-хладните ( Шабли, Шампан ) клонят към цитрусовите и ябълкови нюанси.

Всички вина от този сорт

Мнения на клиенти

Все още няма ревюта на този продукт

Напишете първото ревю