Безплатна доставка
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Better Half или по-добрата половина от живота на Яна и Николай

Better Half или по-добрата половина от живота на Яна и Николай

30.07.2024
Автор: Seewines

Да се пише за изби като Бетър халф е не само лесно, но и много приятно. Избата се намира в село Змейово, разположено в полите на Сърнена Средна гора, на 10 км от Стара Загора, съвсем близо до пътя, който свързва града с Казанлък, и е един малък оазис на добрия вкус (и разбира се доброто вино).
Не само типична семейна, но и гаражна винарна, където избеното помещение е всъщност разширеният гараж във фамилната къща на Яна Югова и Николай Далаков. Двойката е популярна във винените кръгове като едно от най-колоритните и симпатични семейства. Къщата си изба те обитават с двете си момчета – Стефан и Николай джуниър.
В миналото село Змейово е било известно с традиционния си змейовски пелин, но в последните години семейството започна да пише неговата най-нова винена история. Николай Далаков е име, което хората в бизнеса с вино в България познават добре. Той именно е идеолог на една от култовите и досега български марки – Tcherga. Той е в основата на построяването и въвеждането в експлоатация на Katarzyna Estate, а около пет години по-късно – и на Midalidare Estate. Не е зле, нали?
След дълги години работа в корпоративния бизнес, след няколкото си успешни проекта в България, за които стана дума по-горе, най-после Николай решава да се концентрира върху правенето на вина в малки серии под собствен бранд и от собствени лозя.
 Брандът Бетър халф или „по-добрата половина“, е вдъхновението му именно на този нов етап от живота, когато Яна и децата вече са на преден план и семейната изба е готова да посрещне първите си гости.

Навлизайки в по-добрата половина от живота си, винарят на Better Half решава да се отдаде на философията за минимална намеса във вината си, комбинирана с алтернативни техники като използването на старинни съдове - грузински квеври и амфори, както и нови, иновативни технологии. Вината са наречени гаражни и изцяло оправдават това определение; освен, че са създадени в гараж, те са вина в лимитирани серии, от малки съдове, които отразяват личното виждане на своя създател.

Собствените лозя на Бетър халф са засадени веднъж през 2006 г. и допълнени през 2015. Днес са на обща площ от 26 ха с впечатляващо разнообразие от сортове, между които Верментино, Семийон, Пино гри, Мускадел, Мискет, Совиньон блан, Тамянка, Вионие, Шардоне, Небиоло, Гренаш, Марселан, Мурведър, Каберне фран, Пино ноар, Сира, Малбек, Карменер и др. Разположени са на 600 – 700 метра надморска височина в подножието на средногорския връх Бетера, за който се смята, че е изгаснал вулкан. Зоната представлява естествен коридор с проветриви течения. Лозето се отглежда по био технология без използване на хербициди и пестициди и макар да не е сертифицирано, е добре да знаете, че пиете ли вино от Бетър халф, вие пиете био вино.

И все пак, коя е по-добрата половина в Бетър халф? Разбира се това е Яна Югова, съпругата на Николай. Тя внася изкуството в дома им, което присъства осезаемо навсякъде – от колекцията с антични глинени съдове, редки фотографии и произведения на известни художници, до картините по стените на избата и хотелската част, които самата Яна Югова рисува. Момент, какво казахте, хотел ли споменахте?

„Преди две години се появи идеята за проект за настаняване на нашите гости и така решихме да отворим още по-широко вратите на дома си“, казва семейството. „Така се роди Вила Яна, където днес могат да се настанят гостите ни в пет самостоятелни стаи, всяка от които – произведение на изкуството“, разказват още те. „Има превъзходни винарни в България, колегите правят абсолютно забележителни вина, но много често те се намират далеч от големите градове и не предлагат хотелско настаняване. А това, съгласете се, е проблем за цялостното гурме изживяване“. Да, съгласяваме се! И благодарим от сърце на семейството на Яна и Ники, които упорито работят в годините, за да покажат на своите гости, че и у нас може да има райски кътчета с райски вина и прекрасни възможности за гурме туризъм.

Вижте селекцията на Seewines с по-добрите вина на Яна и Николай под брандовете Better Half и Dalakoff & Sons.