Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Изба на месеца Downtown Urban winery

Изба на месеца Downtown Urban winery

29.02.2024
Автор: Seewines


 

В центъра на Сливен на гости на Downtown Urban winery.

Знаете ли, че Сливен е 8-ият по големина град в България и освен това градът с най-младото население в страната ни? Знаете ли, че до 1945 година се е наричал СливенЪ, или още Градът на 100-те войводи? А знаете ли, че Сливен и околностите притежават едни от най-благодатните почвено-климатични особености за отглеждането на висококачествени лозя в страната, и от векове там се правят отлични вина? Е, вече знаете…
Сливен е приютил няколко от най-интересните малки български винарни, но е дом и на винарски мастодонти, включително една от най-големите производствени бази на Балканите – Домейн Бойар – Сините скали.


Но ако се разходите из малките улички на стария град (да, Сливен си има и стар град), ще се натъкнете на още едно-две добре скрити съкровища. В квартала с екзотичното име Клуцохор например, в старинната къща на дядо си, младият енолог Веселин Рашев, е създал кокетната винарна Downtown. Заедно с Веско в проекта са още трима приятели: Стефан, Николай и хубавата София, които с любов и ентусиазъм се опитват да превърнат мечтата си в реалност – да правят хубаво вино и да го реализират успешно на пазара у нас. С първата част са се справили, уверяваме ви, дано успеят и с втората!


 
Maлко повече за проекта Downtown Urban winery:
 
Името на микровинарната е свързано именно с традициите на стария град на Сливен, където се помещава къщата на Весковия дядо, който бил изкусен дърводелец. Вгледайте се сега внимателно в етикетите на вината на Downtown Urban winery – къщичките, които са сгушени една в друга предават усещането именно за уюта на старинните къщи в Клуцохор (затова и Downtown), а отстрани на тях има едно странно изображение – логото на избата, което повече напомня на човече, седнало в лодка с гребла. Да, но не! Това е всъщност стилизирано изображение на дърводелското ренде, което символизира занаятчийския подход (в дърводелската работилница едно време), и днес – в избата, водещ началото си още от миналия век.
 

Опаковката крие в себе си историята, но и истината за нещата, защото… in vino veritas! 

Нека разгледаме сега и източникът на истината, а именно - лозята. Downtown Urban winery стартират проекта де факто не с избата, а с лозето си, което засаждат през 2016 година в околностите на Сливен, до с. Николаево. Надморската височина е 250 м с преобладаващи песъкливо-глинести почви и изключителни показатели като въздушен и воден дренаж. Сортовете, с които работят на този етап са пино гри, тамянка, шардоне, совиньон блан, санджовезе (но само един клон, който считат подходящ единствено за розе), сира и каберне фран. Общата площ на насажденията е 200 дка, тоест това прави автоматично не повече от годишно около 10-12 хил. бутилки. Концепцията на Downtown Urban winery е ясна - е да създава крафт вина, които са безкомпромисен представител на съответния сорт и отразяват в пълна степен характеристиките на района, в който се намира лозето.
Оставаме на вас да прецените резултатите, в които ние сме се убедили, и обичаме да се убеждаваме често, в компания или просто вечер след уморителен работен ден. Наздраве!