Безплатна доставка над 119лв
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. „Галура в мечтата на едно семейство“ Изба Пиеро Манчини

„Галура в мечтата на едно семейство“ Изба Пиеро Манчини

31.05.2024
Автор: Seewines

 

 Разположена в целунатия от слънцето остров Сардиния, Piero Mancini е винарна със страст към традицията и качеството, посветена на производството на изключителни вина, които демонстрират уникалния тероар и характера на област Gallura. 
Винарната Piero Mancini се намира в североизточна Сардиния, в сърцето на приказната и уникална област Gallura - тероар, съставен предимно от гранит, където климатът се характеризира с меки температури , а лозята вдишват средиземноморския полъх.
  Лозовите масиви са засадени върху плитък, пясъчен горен почвен слой, който седи върху твърд гранит, принуждавайки лозите да се борят да оцелеят и въпреки че става много горещо през лятото, нощите остават хладни, което позволява на гроздето да запази характерната си киселинност. Лозята на Манчини варират от 50 до 300 метра надморска височина с различни изложения, но предимно с южно. Лозовите масиви процъфтяват в горещия средиземноморски климат и развиват типичната си минералност в жегата на крайбрежна Сардиния.
  Историята на Пиеро Манчини се връща много назад във времето. Пиеро е роден в района на Галура, но след университета се премества в южната част на Сардиния, град Каляри където работи като зъболекар. 

Спомените му като дете са за дни , прекарани на село с баба му и дядо му в Галура които се грижат за лозята на семейството.
И от там е любовта към земята и региона. Години по-късно, през 60-те, известният и уважаван зъболекар решава да се вслуша в призива, който неговата земя Галура винаги е изпращала към него. Той започва своето приключение в света на винопроизводството, като засажда своите първите лози и трупа опит като ръководител на някои престижни винарни в Сардиния.

  Междувременно лозята започнат да се разширяват, а с тях и страстта, опитът и желанието на Пиеро Манчини да се осмели да твори изкуство във виното .През 1989 г. мечтата оживява с откриването на своята Cantina delle Vigne di Piero Mancini пред залива на Олбия .

  Днес Cantina delle Vigne на Пиеро Манчини е реалност, която се простира на около 120 хектара земя .

  Основното производство на избата е фокусирано върху Vermentino di Gallura – освежаващо средиземноморско вино, което заедно с цитрусовите нотки и свежата киселинност има страхотна текстура и наслоени нотки на соленост и минералност.  То е класическа интерпретация със сух и елегантен вкус. Избата също така бутилират

  Vermentino di Gallura Superiore, наречено Cucaione (кукувиче), един шедьовър на чар и баланс, който отлежава по-дълго върху фините утайки и има добавена дълбочина, комплексност и концентрация. В много отношения семейството смята, че това е истинската визитна картичка на Галура. Кукувицата е и птицата, изобразена на логото на компанията.
Вината на Пиеро Манчини днес се нареждат сред най-добрите в Сардиния. Вкусовете са толкова завладяващи, че е трудно да се концентрирате върху нещо друго, след като отпиете първата си глътка. Тези вина предлагат едно незабравимо сетивно изживяване, съчетавайки страстта към виното с живописната красота на Галура, в приветлива среда с рядък чар и обаяние .