Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Горун – звездата на Мизия

Горун – звездата на Мизия

27.03.2024
Автор: Seewines

Едва преди 2 години те бяха сред най-интересните дебютанти на българската винена сцена, а вече са сред най-ярките нови звезди на българското вино!

Бутикова, семейна, винарна с мисия, изба с визия; всичко това може да се каже спокойно за малката винарска изба Горун, разположена на 30 км от Плевен в град Искър.

В сърцето на мизийското плато през 2015 година са засадени лозята на Винарна Горун, разположени по ветровитите хълмове над река Искър. Четири години по-късно, през 2019-та изниква и кокетната изба, сгушена в долината на реката, където е и едноименният град. Някога на сегашното място на град Искър се е намирало малко селище с изключително будни и умни жители. Наричали го Горун махала (или Горум махала), заради вековните дъбове в околността, откъдето идва и името на винарната. Техните вековни стволове са претворени в уникални бъчви, някои от които участват в извайването на неповторимите вкусове на вината на Горун. Но не само изборът на качествени дъбови бъчви от френски и български дъб са в основата на успеха им. Цялостният микроклимат на района около Плевен, влиянието на река Искър и плодородната мизийска почва създават предпоставки за производството на висококачествени вина. Те се предлагат под марката Gorun Winery в две серии: Gorun Reserve – отлежали във френски и български дъбови бъчви и само Gorun – едносортови вина без контакт с дъб, в които се търси чистата изява на местния тероар.
 

 

Мисията на винарната е да възстанови, съхрани и надгради вековните традиции на региона в лозарството и винарството. И го постига – с вина от най-висока класа, при това с оригинална цялостна визия и дизайн на етикетите.
Приоритет са местните сортове грозде – Гъмза, Кайлъшки рубин, Кайлъшки мискет, но също и световните класики като Каберне фран, Каберне совиньон, Сира и Пино ноар и тяхната интересна изява в тероара на плодородната Мизия.
Главен технолог на избата е Светослав Кръстев, талантлив енолог с богат международен опит, който умело съчетава класическите и иновативните стилове във виноделието от Новия и Стария свят.

Едва от 2 години вината на Горун са на пазара, но успехът беше неизбежен за тях. През 2023 сложната и пикантна Gorun Gamza Reserve 2020 влезе под Номер 4 в класацията на най-добрите 10 вина от лимитирани серии на DiVino. Тази година чаровната и сатенено-гладка Gorun Gamza 2022 намери място в 50-те най-добри вина на DiVino и грабна заслужено приза за Най-добро вино от района на Централна Дунавска равнина, а малко по-рано през есента на 2023 година две от резервите на избата си дойдоха с медали от най-престижния международен конкурс за вина – Decanter World Wine Awards.

Gorun Cabernet Franc Reserve 2020 взе 95 точки и златен медал от Decanter, а Gorun Cabernet Sauvignon 2020 получи 87 точки и бронзов медал.

И тъй като ние отблизо следим развитието им, както и редовно (при това с наслада!), дегустираме техните вина, можем да ви уверим в едно – най-доброто тепърва предстои!

Свързани продукти

Вижте още от Селекция на месеца

Пиперливата Syrah

Пиперливата Syrah

от Seewines Admin , 14.05.2018
Belgian Owl – 100% тероарно уиски

Belgian Owl – 100% тероарно уиски

от Seewines Admin , 21.12.2022