Безплатна доставка
  1. Начало
  2. Блог
  3. Новини
  4. Топ 10 Редки и нетипични вина

Топ 10 Редки и нетипични вина

29.07.2024
Автор: Seewines

През Август сме избрали селекция от 10 редки и нетипични вина, с които ще изпитате нови усещания. Нашият сомелиер Ясен Стайков е подбрал вина от ендемични сортове, нестандартни за районите си купажи, занаятчийски вина в изключително къси серии и други специални изненади от нашето портфолио, които са далеч от типични и често срещани. Насладете се на емоцията от първата глътка от непознат сорт или район, или пък вълнението да имате една от последните бутилки от вино, произведено в много малко бройки от реколта, която никога няма да се повтори. 

*Вината от класацията "Топ 10 Редки и нетипични вина" можете да закупите с -10% отстъпка в периода 1/08 - 31/08/2024г.
 


1. Периконе "Гранмасенти", Сицилия 2020 - СЕГА на -10% (39,15 лв.)

„Гранмасенти“ означва големите съкровища и името съвсем не е случайно. Сортът Периконе е спасен от изчезване в Сицилия и именно хора от избата Фюдо Дисиза намират последните останали лозички и ги разсаждат. В момента лози от Периконе се намират само в Сицилия. Виното отлежава 8 месеца в дъбови бъчви и 2 месеца в бутилка. Свежо червено вино с нотки на прясна червена чушка, черен пипер, землисти аромати, нюанс на шоколад и карамфил. Много интересно вино, което е чудесна комбинация за ястия като лозови сърмички или мусака. Отлежава 8 месеца в дъбови бъчви и 2 месеца в бутилка.

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

2. Лас Морадас Де Сан Мартин Албийо Реал 2022 - СЕГА на -10% (34,11 лв.)

Eдно нетипично бяло вино, с което ще изпитате ново усещане. Когато опитате виното, няма да намерите типичните нотки на зелена ябълка и цитруси, които се откриват при повечето бели вина. Тук ще усетите мармалад от дюли, сушени кайсии, мед, жълти круши, приятна соленост и много хубав бадемов финал. Сортът е уникален и се среща само в планините около Мадрид. Нарича се Албийо Реал. Приятната соленост е свързана с гранитните почви, върху които лозите са засадени. Вкусно вино, което ще Ви обогати и ще запомните.

 

 

   КУПЕТЕ ТУК   
 

 

3. Див Димят, Самодива, Бендида 2022 - СЕГА на -10% (45,81 лв.)

Интересното при това вино е изключително бавния темп ферментация, която протича цяла година, в обли стъклени дамаджани. Толкова бавна ферментация в стъкло с обла форма води до изключителен финес във вкуса. От този изключителен Димят са направени само 200 бутилки, които са ръчно надписани от талантливата еноложка Елизабет Портева. Нарича се див Димят, защото гроздето ферментира с дивите, естествено полепнали по ципите на гроздето дрожди. Когато го опитате ще усетите липов цвят, бяла праскова и типичната за сорта морска нотка – приятна соленост. Финалът е дълъг и билков. Това специално бяло вино ще става все по-добро през следващите няколко години. 


   КУПЕТЕ ТУК   
 



 

4. Кот де Жура Вен Жон Домейн Роле 2011 - СЕГА на -10% (108,81 лв.)

Специфичното за Вен Жон (или „жълтото вино“ на Жура) е дългото отлежаване под органичен воал от микроскопични дрожди, който се формира по естествен начин на повърхността на бъчвата. В този случай – отлежаването е в продължение на 8 години и след това минимум 3 месеца в дъбови бъчви. Сортът е Саванян, който е типичен за Жура, късен сорт грозде, който се бере изцяло на ръка в края на гроздобера. Изключително комплексно и богато вино, което за разлика от също отлежаващото под воал испанско Шери, не е подсилено с дестилат. Интригуващи нотки на морска пяна, портокалова кора, карамел, прясно тесто, сушени билки, бадем, торф, натъртена ябълка и много други правят Вен Жон изключително уникално, интересно и гастрономично вино. Заради полуоксидативния начин на правене на виното, потенциалът му да се развива благородно е 20 и повече години и сега е страхотен шанс да опитате това рядко, нетипично и специално вино в разцвета на развитието му.


   КУПЕТЕ ТУК   
 

 


5. Море-Сен-Дени "Les Larrets" Фредерик Маниен 2019 - СЕГА на -10% (109,71 лв.)

Интересното при това вино е купажът: 50% Шардоне, 25% Пино Гри и 25% Пино Блан. Изключително рядко срещана комбинация на бели сортове за Бургундия и то в апелация на 90% доминирана от червени вина . Средната възраст на лозята на Frédéric Magnien е близо 50 години. Лозовите масиви са разположени във високите части на апелацията Morey-Saint-Denis. Ферментацията е с диви дрожди. Виното отлежава в стари дъбови бъчви. Нотки на сметана, подправки, цитрусови плодове и ябълка създават страхотна органолептична хармония, а финалът е дълъг и плодов. Вино за ценители, което би подхождало на специални случаи или за подарък на винолюбител.

   КУПЕТЕ ТУК   


 

 

6. Принчипе Спинели Тенута Юцолини 2023 - СЕГА на -10% (25,19 лв.)

Виното е от южноиталианския район Клабрия и от ендемичния там сорт Галиопо. Рубиненочервен цвят. Носът е атрактивен с нотки на мока и червена чушка, сладки горски плодове и умами нотки. Тялото е хармонично и средно плътно. На вкус изключително изразително се усещат диви червени горски плодове, боровинки, малини. Перфектното съчетание с храна е с червени меса и зрели сирена.



   КУПЕТЕ ТУК   


 


 


7. Розе Рубин Бендида 2023 - СЕГА на -10% (21,51 лв.)

Занаятчийско вино на Бендида в изключително лимитирана серия. Грозде от 50 годишни лозя. Нежен елегантен цвят, усещане за лятна свежест с ухание на розов грейпфрут, зрял нар, зелена смокиня и бели цветя. Свеж и плътен вкус с балансирани киселини, с усещане за приятна лека сладост и прокрадваща се пикантна нишка, която му придава индивидуалност и игривост.



   КУПЕТЕ ТУК   
 



 


8. Пино Гри Ан Сертан Регар Жосмайер 2018 - СЕГА на -10% (68,85 лв.)

Вино с голям потенциал за благородно развитие, което ще става все по-хубаво в следващите поне 12 години. Гроздето за това 100% Пино Гри идва от един единствен плот със стари лозя на възраст от 80 години - най-старите, собственост на избата. Гроздоберът е ръчен, а ферментация спонтанна, с диви дрожди и завършва в стара, неутрална, малка дъбова бъчва, където отлежава върху фините си утайки няколко месеца до бутилиране. Виното е плътно и богато. Откриваме аромати на бели цветя, понякога анасон, ароматни билки и бяла праскова. Финалът е дълъг, плътен и носи соленовати нотки, преминаващи към землисти тонове.

   КУПЕТЕ ТУК   



 
 


9. Кондрю Блан 2020 - СЕГА на -10% (93,51 лв.)
Alain Jaume Condrieu La Butte d'Or е 100% чисто вионие. Вионие всъщност е сорт спасен от изчезване, който през 80-те години на 20-ти век, заради ниските си добови е почти изчезнал и именно отдадени лозари в северна Рона, Франция откриват и разсаждат последните останали лозички, за да спасят сорта. Именно ниските добиви на Вионие всъщност са една от причините вината от него да имат толкова впечатляваща концентрация на аромати, вкусове и финес. В тази изключителна апелация лозята са засадени по стръмните склонове на река Рона, покрити с гранит. Източното и югоизточното изложение предлагат среда, в която Вионие изразява най-добре своя ароматен потенциал. La Butte d'Or Condrieu е със златистожълт цвят, сложен нос на екзотични плодове и нотки на кайсия. На небцето се усещат апетитни нюанси на бриош, които се смесват с деликатните аромати на бяла праскова и компот от кайсии. Това Condrieu разкрива типичния си пикантен характер с дълъг и сатенено фин финал. Можете да му се наслаждавате в следващите 5 години в компанията на рибни ястия със сос, терин от фоа гра, телешко със сметана, гъби или меки сирена.
   КУПЕТЕ ТУК   

 

 


10. Киермонт Пондокpуг Каберне Фран 2017 - СЕГА на -10% (68,85 лв.)

Бутикова серия от 2229 бутилки изключителен южноафрикански Каберне Фран. Аромати с парфюмна дълбочина, водени от зрели малини, зелени билки, кафе и червена чушка, последвани от фино и постепенно разгръщащи се вкусове на череша, касис, прясна чушка и нюанс на евкалипт. Финалът създава усещането за кремообразна течност, но с подчертана свежест и сочност. Лозето е малко, само 18 декара, заобиколено от стръмни и живописни планински склонове. Лозите са засадени на почви от червен гранит и глина, а наоколо е пълно с ароматните южноафрикански билки финбос. Това конкретно лозе е изложено на суши, бури, силни ветрове, както и набези от павиани, което в комбинация води до естествено ниски добиви и концентриран и ароматен плод. Виното може да се развива благородно поне още 10 години и е прекрасен акомпанимент за пепър стек, агнешки котлети с млечен ментов сос, както и еленско месо с билки.

   КУПЕТЕ ТУК