Безплатна доставка над 119 лв.
  1. Начало
  2. Блог
  3. Селекция на месеца
  4. Rock and Rolet – нашата нова звезда от Жура

Rock and Rolet – нашата нова звезда от Жура

03.01.2023
Автор: Seewines Admin

Всъщност тази игра на думи с името на нашият най-нов доставчик от Жура – Домейн Роле, не е случайна. Кокетната винарна, разположена в Арбоа, е сред най-прочутите в тази апелация и всяко лято организира рок фестивал с идентичното име – Rock and Rolet! И така, представяме ви Domaine Rolet…

Domaine Rolet е създадено през 1942 г. от Дезире Роле, и е едно от бижутата в короната на лозята на Жура. Четирите му деца Пиер, Елиан, Ги и Бернар поемат управлението на имението след неговата кончина. В рамките на две поколения семейство Роле, благодарение на упоритата си работа, се превръща в един от еталоните за превъзходни вина от Жура. Великолепните им вина, които ние имаме привилегията да представляваме за България, отразяват богатството на тероара чрез широката гама от местни сортове грозде във всички наименования: Arbois, Côtes du Jura, L'Étoile и Château-Chalon. Белите им вина са от двата разрешени сорта в областта Шардоне и Саванян, като Саванян е в основата на най-прочутото вино на Жура – Вен Жон (Vin Jaune). В червено блестят звездите на областта, разрешените от закона само три червени сорта Пулсар, Трусо и Пино ноар. 

„За нас това е дългосрочна инвестиция, тоест еволюция с желанието да се поддържа точен баланс между традиция и модерност, какъвто цари в семейното ни имение от 8 десетилетия. Изразяването на богатото разнообразие на вината от Жура и тяхната идентичност е ключовата дума на домейна, за да достигне ниво на съвършенство, признато реколта след реколта“, споделя с нас Седрик Дюкоте, управител на Домейн Роле.

И така нека заедно открием Жура!

Домейн Роле със своите 66 хектара, разположени по най-добрите склонове на AOC Arbois, Côtes du Jura, l'Étoile и Château-Chalon, е вторият по големина независим винопроизводител в областта.

Намират се в Арбоа, сърцето на винопроизводството, където са разположени и прелестните им лозя, на които искаме да обърнем специално внимание.

 

 

Montesserin

Нашето лозе Montesserin се намира западно от Арбоа. Той обхваща 10,93 хектара чрез различни парцели и е обграден от горичка, която се простира до винарната. Върху варовитите мергелни и глинесто-песъчливи почви се срещат всички сортове грозде. ОтMontesserin се произвеждат, наред с други, белите и червени вина Arbois ouillés.

Montigny-les-Arsures En Chagnon

Масивът En Chagnon се намира на север от селището Montigny-les-Arsures. Състои се от различни парцели с площ 7,86 хектара и предлага истинска мозайка от почви: варовик, сив льосов мергел, шисти и седиментни почви! Шардонето процъфтява особено по горните склонове и се използва при винификацията на фантастичните кремани на домейна.

En Levrin

Парцелът Еn Levrin също се намира на север от Montigny-les-Arsures. Той е със сиви мергелни почви на площ от 4,43 хектара. Вината, които са от там, са особено качествени. Те придават прекрасна структура на известното Arbois Trousseau.

En Gaillard

Домейн Роле притежават 2,8 хектара в този район в североизточната част на Montigny-lès-Arsures, отново тероар от сиви мергели. En Gaillard е парцел, където Саванян изразява цялата си пълнота, особено чрез Arbois Blanc Savagnin ouillé.

En Novalet

Склонът на лозето En Novalet е с изцяло южно изложение. Почвата се състои от сиви мергели, които са покрити с повърхностен слой малки вкаменелости на морски корали. Парцелът е само Шардоне и обхваща 3,4 хектара. Дава минерални вина с приятна соленост.

Côtes-du-Jura
Le Vernois

Парцелите са разположени предимно на склоновете на хълмовете в близост до село Le Vernois, в един масив с площ от 18,3 хектара.Те се радват на южно и западно изложение и включват различни местности като La Croix du Gyps, A Molveau, Dent de Charnet и Les Grands Quartiers. Това е истински амфитеатър, който се опира на съседните варовикови хълмове.

Благодарение на това разнообразие по-голямата част от белите вина с етикет AOC Côtes-du-Jura са заоблени и свежи.

Château-Chalon
Puits St Pierre

Зад селцето Château-Chalon, склонът Puits St Pierre е обърнат на юг и се характеризира с много стръмен склон, който достига 45% наклон
В горната част на склона, където е разположен парцелът на имението от 0,35 хектара, варовикът е силно застъпен и отдава цялата си минералност на вината от бялата звезда на областта – сортът Саванян.